Mises.cz

Mises.cz

UTXO.23 / Urza: Peníze – internet ze starověku

Na konferenci UTXO.23 vystoupí Urza, autor knihy Anarchokapitalismus, tvůrce Svobodného přístavu, spoluzakladatel a hlava Institutu Ludwiga von Misese, člen předsednictva Svobody učení a učitel ve svobodné škole Ježek bez klece.

(Rozhovor s Urzou převzat z webu UTXO.23)

Do začátku konference UTXO.23 zbývá přesně 17 dnů. Všechny dosud vydané rozhovory si můžete na našem webu vyfiltrovat zadáním pojmu „UTXO.23“ v horním vyhledávacím políčku. Dnešní rozhovor bude s Urzou, autorem knihy Anarchokapitalismus, tvůrcem Svobodného přístavu, spoluzakladatelem a hlavou Institutu Ludwiga von Misese, členem předsednictva Svobody učení a učitelem ve svobodné škole Ježek bez klece.

Kdo je podle Vás Urza?

Člověk, který s láskou poznává svobodu, duchovní i materiální svět a sám sebe.

Co je Vaší motivací, proč se o krypto zajímáte?

Svoboda. Kryptoměny jsou dobrovolnou alternativou ke státním fiat penězům.

Jaké bude Vaše téma na UTXO?

Funkce peněz ve společnosti. Je to sice trochu obecnější téma netýkající se pouze kryptoměn, ale dle mého názoru velice důležité.

Prozradíte nám alespoň něco málo předem z toho, na co se můžeme těšit?

Peníze považuji za jeden z největších vynálezů lidstva. Přesto se ve školách učíme jen o některých jejich funkcích, přičemž ta nejzásadnější zůstává opomíjena – peníze jsou totiž úžasným prostředkem komunikace, internetem ze starověku, který krom informací přenáší také motivace.

Jaká témata spjatá s blockchainem (ale i mimo něj) Vás aktuálně nejvíce zajímají a proč?

Mým celoživotním tématem je svoboda, která s blockchainem souvisí velice úzce. Taky láska, která souvisí volněji.

Když se mluví o kryptu, tak se v běžném povědomí obvykle spojuje s cenou a možností zbohatnout. Je tedy cena u krypta to hlavní?

To asi záleží na každém, snažím se nesoudit motivace lidí. Pro spoustu z nich je cena to hlavní, což je za mě naprosto v pořádku.

Já osobně to tak nemám. První bitcoiny jsem nakoupil před mnoha lety ještě v době, kdy jejich cena byla oproti dnešku zanedbatelná. Nenapadlo mě, že bych na nich mohl bohatnout. Vnímal jsem to jako podporu projektu, který konkuruje státu, což pro mě byla více než dostatečná motivace. A ta mi vydržela dodnes, byť zhodnocování úspor vnímám jako příjemný bonus navíc.

Kdybyste měl uvést 3 přínosy krypta, které by to podle Vás byly?

Nevím, jestli obecně nebo pro mě osobně.

V každém případě za největší přínos považuji to, že kryptoměny představují jednu z cest ke svobodě. Dobrovolnou alternativu ke státním násilím prosazovaným penězům.

Obecně se mi moc líbí také jejich decentralizace a anonymita (byť jejich míra je u různých měn různá). To se svobodou samozřejmě úzce souvisí.

Pro mě osobně mají ještě velký přínos možnosti spořit bez nutnosti starat se o majetky ve fyzickém světě. Péče o hmotné statky stojí čas, který chci věnovat jiným věcem, navíc mám pocit, že mě trochu brzdí v duchovním růstu.

Co by se muselo stát, aby se krypto dostalo do mainstreamu?

Mám pocit, že už tam několik let je.

Raději regulace a větší adopce, nebo menší adopce a více punku? Nebo to vidíte úplně jinak?

Regulace jednoznačně ne. Ty jdou podle mě proti smyslu toho všeho. Chci žít ve státy zcela neregulovaném světě. Věřím, že všechna smysluplná pravidla vzniknou decentralizovaně odspoda v rámci volného trhu.

Jaký je Váš názor na metaverse? Má smysl o něm mluvit a přemýšlet, nebo ne? A jak si ho představujete?

Těším se, co nám přinese. Technologie mě fascinují.

Jak podle Vás bude vypadat metaverse za 3 roky?

To vážně netuším. Ale myslím, že v souvislosti se současným boomem AI se máme na co těšit. Anebo taky ne, třeba se ukáže, že jde o slepou uličku. Jenže vývoj potřebuje slepé uličky!

Zkuste si představit krypto za 3 roky – jakou roli podle Vás bude hrát? Bude to spekulativní asset? Peer-to-peer platidlo? Platforma, na které bude vznikat paralelní sociální, ekonomický a finanční systém? Něco jiného? Nebo už ani krypto nebude existovat?

Neumím si představit realistický scénář, ve kterém přežije lidská civilizace a zanikne krypto. Jelikož je tu s námi už skoro patnáct let, tak nečekám v následujících třech letech nějaký zásadní principiální zlom. Spoustu malých kroků v míře jeho využití pak určitě ano. Věřím, že krypto bude – jako doposud – spekulativním assetem, peer-to-peer platidlem a zároveň platformou pro paralelní sociální, ekonomický i finanční systém; to vše a mnohem víc v nějaké kombinaci.

Kam podle Vás směřuje současný vývoj v oblasti regulací?

Bohužel – jako prakticky ve všech oborech lidské činnosti – směrem k větším regulacím. Otázkou je, jak moc tomu dokáže krypto vzdorovat – a tady bych si dovolil být opatrným optimistou.

Obáváte se CBDC?

Jde o další z mnoha státních nástrojů kontroly.

Myslíte si, že může krypto a decentralizovaný internet (web3) přinést větší svobodu na internetu, nebo je to naivní představa, která se nenaplní?

Vidím všude kolem sebe, že se to už dávno děje. Nemá tedy smysl ptát se jestli, ale jak moc.

Je reálné vybudovat na kryptu paralelní systém vedle toho státního?

Samozřejmě. A i zde vnímám, že takový systém už dávno existuje. Opět jde jen o otázku míry.

Jsou DAO´s smysluplným konceptem řízení komunit a organizací?

Mohou být. Na druhou stranu si všímám – a to v celém krypto světě – násilných snah aplikovat něco jen pro tu aplikaci samotnou. Nicméně jak jinak ověřit smysluplnou aplikaci jinak než v praxi? Logicky pak vznikají i nějaké nesmyslné, což není nic proti ničemu.

Sledujete vývoj okolo NFT´s? Pokud ano, jsou to předražené obrázky, nebo v nich vidíte nějaký smysl? A pokud ano, jaký?

Myslím, že je to sběratelská komodita jako spousta jiných. Hodnotu jim přisuzují jen lidé – tedy jejich nabídka a poptávka na trhu – takže záleží pouze na tom, jak si jich budou cenit v budoucnu. Mohou se ukázat jako předražené obrázky nebo jako cenné artikly. Případně některé tak a jiné onak. Osobně si umím spíše představit tu první variantu. Ale vůbec by mě nepřekvapila ani ta druhá.

Mimochodem, jméno Urza pochází z legendy ke sběratelské karetní hře Magic: the Gathering, jejíž některé karty mají v současnosti hodnotu milionů korun. Když jsem ji hrál jako dítě, stejné karty měly tehdy hodnotu tisíců nebo maximálně desetitisíců. Přitom už tehdy nám rodiče a učitelé říkali, že jsou to jen bezcenné papírky, za které zbytečně utrácíme peníze. Jistou ironii spatřuji v tom, že i peníze nejsou nic než papírky, kterým lidé přisuzují hodnotu.

Používáte krypto v běžném životě? Pokud ano, k čemu?

Ano, platím jím. Fiatem pořád víc, ale krypto je běžnou součástí mého života. Navíc v něm držím většinu svých úspor, i když chápu, že diversifikace by byla bezpečnější. Ale jak jsem psal výše, nechci se zabývat hromaděním fyzických statků, ale především chci podporovat konkurenci státní měny.

Co se Vám líbí na konferenci UTXO?

Opět bohužel přijdu jen odpřednášet. Ten víkend mám narozeniny, které chci strávit se svými blízkými. Každopádně se mi už vloni líbila atmosféra konference.

Chystáte se kromě UTXO i na nějaké další akce, na kterých Vás můžeme potkat?

Svobodný přístav pořádá spoustu akcí. Na každé mě můžete potkat.

Kde Vás můžeme sledovat na internetu?

Web: https://www.urza.cz/
YouTube: Kanál Svobodného přístavu
YouTube: Zrzka a Matfyzák
Facebook: Svobodný přístav
Facebook: Gabriela a Urza s láskou ke svobodě a učení (se)
Facebook: Martinus Karthus Urza
Twitter: Urzanarchy

Je nějaké zajímavé téma, o kterém byste nám chtěl ještě něco říci?

Poslední dobou se (krom i v rámci) Svobodného přístavu nejvíc věnuji svobodnému sebeřízenému vzdělávání. Učím ve škole Ježek bez klece (což je škola tak svobodná, jak jen česká legislativa umožňuje). Více o tom naleznete především v Kanálu Svobodného přístavu na YouTube, případně se zakladatelkou Ježka pořádáme besedy po celé ČR i na Slovensku.

Co byste rád vzkázal našim čtenářům?

Mějte se rádi.

Děkuji za rozhovor!

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed