Mises.cz

Mises.cz

Užijte si to

Debata kolem výsledku voleb mi připadá zcela prázdná a jako obvykle v ní zcela chybí pointa celého problému, kterou je totiž samotná problematická podstata demokracie.

Debata kolem výsledku voleb mi připadá zcela prázdná a jako obvykle v ní zcela chybí pointa celého problému, kterou je totiž samotná problematická podstata demokracie. Podporovatelé jednotlivých kandidátů se poslední měsíce přeli, kdo je horší a kdo lepší. Starý, nebo ještě starší. Socialista, nebo socialista. Šašek, nebo klaun. Sehráli nám krásné divadýlko, místy trochu nudné, místy opakující se jako kolovrátek, ale i tak docela zábavné. Až se v tom všem bahně a bezbřehé šedi předvolebního boje utopilo to podstatné. 

Vláda lidu

Říká se, že demokracie je vláda většiny. Inu, vítěze prezidentských voleb zvolilo něco přes 2 700 000 občanů České republiky, což odpovídá cca 26 %. Šestadvacet procent obyvatel nějak hlasovalo a kvůli nim má všech 10,5 milionu lidí žijících na území ČR za prezidenta Zemana. Obdobná situace by nastala, i kdyby vyhrál kandidát druhý, takže si nemají co vyčítat.

Vztek, vyhrožování emigrací, nadávky, smutek, nářek – to jsou nejčastější reakce voličů poraženého kandidáta. Přesto se málokdo z nich zamyslí nad příčinou tohoto neustále se opakujícího problému. V demokracii vždy bude žít někdo, komu se současný prezident (vláda, senátor, městský zastupitel…) nebude líbit. Jak je vidět na posledních prezidentských volbách, nemusí jít zdaleka o menšinu. Zemana nevolilo 74 % obyvatel, a přesto se stal prezidentem celé České republiky. Čtyřiasedmdesát procent lidí ostrouhalo – někteří se nemohli vyjádřit, někteří se nechtěli vyjádřit a zbytek se vyjádřil přímo proti. Tihle všichni mají smůlu. Ale nevadí, jede se dál. Příště snad budeme na vítězné straně.

Voliči si totiž myslí, že je správné rozhodovat za ostatní. Myslí si, že je třeba vybrat někoho, kdo nám bude vládnout. Věří v demokracii, vládu lidu. Organizované násilí. A tak zvolili. Oni, ne já. A teď to mají, dobře jim tak.

Jádro pudla

Skutečný problém totiž nespočívá v tom, jestli vyhraje panák A nebo panák B. Problém tkví ve skutečnosti, že žijeme v takovém systému, kde vůbec existuje někdo, kdo má nad ostatními legální (nikoliv legitimní) moc je okrádat a omezovat jejich svobodu. Je úplně jedno, jestli je to Schwarzenberg, Zeman nebo Klaus. Problém je v tom, že vůbec existuje někdo, kdo může pár tahy pera zadlužit daňové poplatníky o stovky miliard podpisem Evropského stabilizačního mechanismu, abychom nechodili daleko pro příklady. Někdo, kdo během vteřiny okrade přes deset milionů lidí.

Přesto takový zrůdný režim musíme denně snášet, ba dokonce podporovat z našich daní. Takový holt už je život a patrně bude trvat ještě dlouho, než se na tom něco změní. Nejsmutnější ale je, že se vždy před volbami najdou lidé, kteří si myslí, že bude stačit dosadit do vedoucích pozic ty správné lidi a konečně nastane blahobyt. Nevyšlo to minule, předminule ani předtím, ale příště už to vyjde. Vážně. Hlavně dobře zvolit.

Morální alternativa

Problém nejsou špatní lidé v čelních pozicích státu, ale samotná demokracie, samotný stát! Nemorální, zlodějský a prohnilý stát.

Co s tím? Alternativou k současnému zřízení je takový systém, ve kterém se každý občan rozhoduje sám za sebe. Každý rozhoduje o svém majetku, o tom, komu dobrovolně přispěje a komu nepřispěje. O tom, jestli se bude v jeho restauraci kouřit, nebo ne, jestli bude prodávat pivo, nebo limonádu, jestli chce jezdit autem, nebo vlakem. Alternativou je takový systém, kde nebudou žádné pomazané hlavy, které budou nutit svým ovečkám vlastní názory a přesvědčení; a třeba silou, když si to hloupý lid nechce nechat vysvětlit.

Alternativou vlády zmanipulovatelného davu je prosperující svobodná společnost postavená na vládě práva, svobodě a dobrovolnosti. Bezstátní svobodná společnost.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed