Mises.cz

Mises.cz

Buchanan, James Buchanan (1919-2013)

Dnes zemřel jeden z nejvýznamnějších ekonomů tohoto a minulého století. Držitel Nobelovy ceny za ekonomii James Buchanan odešel ve věku 93 let. Buchanan o sobě tvrdil, že je klasickým liberálem a rakouským ekonomem.

Dnes zemřel jeden z nejvýznamnějších ekonomů tohoto a minulého století. Držitel Nobelovy ceny za ekonomii James Buchanan odešel ve věku 93 let.

Jeho žák a kolega Steve Horwitz píše:

„James Buchanan, držitel Nobelovy ceny za ekonomii a můj učitel, odešel ve věku 93 let. Je toho mnoho, co se o něm dá říct, nejen to, že zůstal intelektuálně bystrým a aktivním i ve svých devadesáti letech. Jednoduše řečeno - změnil tvář ekonomie a politiky a posunul boj za svobodu tak, jak nikdo jiný v druhé polovině dvacátého století.

Buchananova práce od základů změnila politickou ekonomii. Díky němu a jeho kolegům platí tři věci: Nikdo, kdo chce zodpovědně mluvit o politice, tak nemůže činit bez teorie veřejné volby. Nikdo by neměl nikdy vznést námitku tržního selhání (včetně externalit), aniž by nezmínil selhání vládní. A lidé, kteří pobíhají kolem a mluví o ústavě, by si raději měli přečíst nějaké jeho příspěvky konstituční politické ekonomii.

(...)

Pro pochopení toho, proč pouze dobré úmysly nejsou dostatečnou obhajobou státních zásahů, je veřejná volba nezbytná. Pokud chceme pochopit, proč byly dekády snah o zlepšení životů těch nejnuznějších neúspěšné, měli bychom začít u veřejné volby.

Mimo to byl i klasickým učitelem staré doby. Byl sečtělý a skeptický vůči přetvoření ekonomie do inženýrské vědy. V duši byl humanistou a liberálem v tom nejstarším a nejlepším smyslu.“

Mises Institute se vrací k článku Toma DiLorezna o kořenech Buchananova metodologického subjektivismu a odkazuje na rozhovor z roku 1987.

Cato Institute připomíná jeden z jeho článků o spontánním řádu, kde mimojiné říká:

Tvrdím že řád na trhu vzniká pouze na základě procesu dobrovolné směny mezi jednotlivci.Řád je sám o sobě definován jako výsledek procesu, který ho generuje. To 'ho', onen sled alokace-distribuce-výsledek, není, a ani nemůže být nezávislý na procesu směny. Vynechejte směnu a nemůže vzniknout řád.“

Reason upozorňuje, že „jeho postřehy o tom, jak stejné motivace formují jak vládu, tak soukromé aktéry, se staly důležitou součástí moderního libratriánského pohledu na svět.“

Institute of Economic Affairs rozebírá jeho nejslavnější díla a vzpomíná i na dlouholetého spolupracovníka a kolegu Gordona Tullocka.

Center for a Stateless Society se vrací k jeho příspěvkům anarchismu a připomíná, že „Buchanan o sobě tvrdil, že je klasickým liberálem a rakouským ekonomem.“

V ČR vyšla díky Liberálnímu institutu Buchananova skvělá kniha „Politika očima ekonoma“. Na mises.cz byl Buchanan především jedním z hlavních hrdinů Ekonomických nepravidelníků a i přes drobné neshody ho rád citoval i Rothbard.

Tento drobný výčet vzpomínek nelze uzavřít jinak, než citací z výše uvedeného rozhovoru z roku 1987:

Určitě jsem ve velké spřízněnosti s rakouskými ekonomy a nemám žádné výhrady k tomu, abych byl nazýván rakušákem. Hayek a Mises by mne za rakušáka považovali, jistě ne všichni... Neznal jsem dobře Misese, dokud jsemv roce 1954 nenapsal článek o volbě jednotlivce a hlasování na trhu. Poté, co jsem dokončil první verzi, jsem se šel podívat, co o tom Mises napsal v Lidském jednání. S úžasem jsem zjistil, že to, co jsem sám chtěl napsat, napsal lépe než kdokoliv jiný.“

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed