Mises.cz

Mises.cz

Chmurný rok 2012

Nenechávejte se ale vidinou budoucích hospodářských depresí srazit do deprese: budoucnost patří připraveným.

Finmag nedávno uveřejnil velmi zajímavý článek, ve kterém nás Pavel Kohout seznamuje s několika prognózami letošního vývoje světové ekonomiky. Já jsem si zase dovolil vytvořit šest předpovědí na rok 2012. Vyhlídky jsou to spíše pesimistické, skoro až mayské.

Další krize

Hospodářské zhroucení Číny je otázkou několika let a je možné, že se uskuteční ještě dříve, než se obecně čeká. Jeho dopad na globální ekonomiku bude drastický. Podíl této země na planetárním hospodářství je velký již nyní (a před pádem ještě stačí narůst), takže nás pád Číny opět uvrhne do recese.

V Číně samotné poklesne vytíženost jednotlivých závodů pod hodnoty z roku 2009, což povede k mohutnému propouštění a růstu nezaměstnanosti. Je možné, že společně s tím poklesne (vzhledem k oslabování dolaru) i kupní síla obyvatel. Dá se tak předpokládat růst celospolečenského napětí. Nedá se rovněž vyloučit (ba, spíš se dá předpokládat) vznik finančně silných skupin, které budou v boji za vlastní různorodé zájmy podkopávat nohy vládnoucímu režimu. Čínská vláda tak bude čelit obtížné situaci... i když „obtížná situace“ je eufemismus, který zastírá prvou povahu věci.

V trendu jsou komodity

Jim Rogers, Marc Faber a mnoho dalších ekonomů či investorů vidí budoucnost právě v komoditách. Někteří doporučují jako jistotu v dobách obtížných zlato, což koneckonců potvrdila i 70. léta. Další investoři zase předvídají rychlý růst především u potravinářských komodit. Já se domnívám, že je v podstatě jedno, do čeho investujete, téměř všechny komodity zaznamenají růst.

Marc Faber tvrdí, že neudržitelná situace může brzy vyústit ve válečný konflikt. Vítězem bude údajně ten, kdo bude co nejsoběstačnější. Zemědělská půda a alternativní zdroje energie tak rozhodně nemusí být špatnou investicí.

Bezcenný dolar

Už teď je dolarů v oběhu zkrátka příliš a nejsou opřené o žádnou skutečnou hodnotu. Proto v delším časovém horizontu předpokládám sestupný trend dolaru vůči ostatním měnám. Ještě radikálnější názor vyjádřil zesnulý ekonom Paul Samuelson, který dokonce tvrdil, že může nastat run na dolar.

Je ovšem otázka, vůči jakým měnám dolar oslabí. Je totiž pravděpodobné, že Evropská centrální banka bude praktikovat obdobnou měnovou politiku jako ta americká.

Obama a homeland

V roce 2012 končí působení Baracka Obamy v úřadu amerického prezidenta. Titulky tamních novin Obamu označují za jednoho z nejhorších prezidentů USA v historii. Jeho vládnutí poznamenaly nesplněné sliby týkající se vyřešení ekonomické krize nebo odchodu americké armády z Iráku. Noviny taktéž kritizují jeho finanční nerozvážnost: státní rozpočet během jeho prezidentování totiž dosahoval průměrně 10procentního deficitu HDP. Zároveň s tím se dále se prohlubují nerovnosti ve společnosti. Jako možné vidím i to, že do země přijde nová vlna pacifismu podobná té z konce 60. let 20. století.

Frčí protekce

Je potřeba připomenout, že za jeden z hlavních důvodů vzniku Velké hospodářské krize ve 30. letech 20. se označuje právě protekcionistická politika.

Finanční krize je krásnou záminkou pro populisty, kteří vidí možnost, jak se jí vyhnout, v ochraně svého průmyslu, a kteří se tedy rozhodnou nevpustit na své trhy výrobky ze zahraničí. V současnosti se jedná spíš o drobné strkanice – například spor o ocelové trubky v případě USA versus Čína nebo spor Ruska a USA o kuřecí maso. Rozepře však začínají strkáním a mohou skončit nepříjemnou bitkou. Protekce bude nejspíše sílit a jednotlivé země si budou opatření navzájem oplácet.

Zvýšení daní

Zvyšující se náklady na správu státního dluhu, enormně rostoucí náklady důchodového a zdravotního systému společně s možnou averzí investorů vůči dluhopisům. To jsou hlavní důvody, proč většina vyspělých zemí bude mít problém financovat své dluhy.

Jedním z nejjednodušších řešení této situace je zvýšení daní. Zvyšování daňové zátěže však bude bránit budoucímu hospodářskému růstu (bude-li ovšem jaký).

Budoucnost patří připraveným

Na rozdíl od Mayů si netroufám tvrdit, že v roce 2012 přijde konec světa. Ani tak ale nejsou naše vyhlídky růžové (pokud tedy nejste hollywoodský scénárista filmů o soumraku lidstva efektně nasvíceném požáry velkoměst). Spíš než celosvětová katastrofa, která by smetla naši civilizaci z povrchu Země, se dá předpokládat rostoucí počet katastrof a konfliktů lokálního dosahu. V globálním měřítku pak zvětšování rozdílů mezi bohatými a chudými, přičemž přibývat bude těch druhých.

Nenechávejte se ale vidinou budoucích hospodářských depresí srazit do deprese: budoucnost patří připraveným a ten, kdo počítá s horšími variantami vývoje, může být jedině mile překvapený, když se vývoj nakonec vydá lepší cestou.

Jak bude vypadat svět v roce 2012 podle Vás?


Článek původně vyšel na serveru finmag.cz.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed