Mises.cz

Mises.cz

K povaze demokracie

Reálným problémem je monopol samotný a ne to, kdo ho ovládá.

Převládajícím tématem lidové politické filosofie je vyspělost demokratického hlasování o všem možném. Údajně se jedná o velký pokrok od jednostranného rozhodování panovníka. Nyní si můžeme o všem rozhodovat my, lid!

Nahrazení panovníka parlamentem je to samé, jako nahrazení farmáře kolchozem.

Zavedli jsme si Ústavu? Já ji nezavedl, ani jsem nesouhlasil s tím, že se jí budu podřizovat. Ani můj prapra nikdy nedal souhlas s tím, že rodinné pozemky jí podléhají. Takže po právu nepodléhají!

Navíc Ústava není zárukou ničeho, je to jen další projev diktatury jakési většiny, která si ji také může měnit.

Lidé kritizující feudalismus mylně vyhodnotili problém. Mysleli si, že problém je v tom, že monopol moci drží jednotlivec, a jako řešení navrhli parlament (kolektivní vlastnictví donucovacího monopolu). Ale reálným problémem je ten monopol samotný a ne to, kdo ho ovládá. Pokud bychom stále měli např. monopolního poskytovatele telefonních linek, situaci by nijak nezlepšilo to, že bychom dali jednu akcii z deseti milionů každému občanovi. Jediným správným řešením bylo a je zrušení toho monopolu (prostě proto, že násilím si něco takového vynucovat je nelegitimní), umožnění konkurence, umožnění toho, aby se lidí sami rozhodli, zda nějaké takové služby chtějí a pokud ano, tak od koho.

A samozřejmě představa, že před vznikem eráru lidé nedělali nic jiného, než že se rubali, je zcela mylná (možná to říkala státem vzdělaná soudružka učitelka učící za státní plat ve státní škole podle státních osnov). Na Holywoodem nechvalně proslaveném divokém západě bylo v přepočtu na hlavu méně vražd, než v dnešních USA se všemi těmi FBI, CIA, NSA, DEA a dalšími tunami fízlů a jejich špiclovací techniky. Za posledních 100 let zahynulo rukou státu o několik řádů více lidí, než kdy před tím bez státu.

Text je upraveným komentářem pod článkem Nezávislé Skotsko může překvapit z webu Finmag.cz

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed