Mises.cz

Mises.cz

Nakloněni svobodě: Najímání a propouštění - kde je spravedlnost?

Proč někoho firma vůbec v prvé řadě najímá? Činí tak zaměstnavatel proto, aby dal někomu vydělat na chleba a snížil domácí míru nezaměstnanosti? Jistě že ne! Podnikatelé zakládají podniky v honbě za svým zájmem.

„Není spravedlivé, že firmy mohou propustit zaměstnance za účelem dosažení zisku,“ tak pravil jeden z mých hostů. Proč někoho firma vůbec v prvé řadě najímá? Činí tak zaměstnavatel proto, aby dal někomu vydělat na chleba a snížil domácí míru nezaměstnanosti? Jistě že ne! Podnikatelé zakládají podniky v honbě za svým zájmem. A když už firmu založí, nečinní tak ve vakuu. Zejména jsou závislí na zákaznících, v podstatě šéfech podnikatelů, které nesmí odlákat konkurenční nabídka.  Za druhé musí přilákat zaměstnance tím, že jim nabídnou příjmově či jinak zajímavější nabídku, než konkurence. Jakmile zaměstnance přijmou, musí je udržovat spokojené, jinak se přesunou k jinému zaměstnavateli, u kterého budou spokojenější. Za třetí, podnikatelé musí vyrábět zboží a služby s náklady nižšími, než jsou příjmy od zákazníků.

Protože výše příjmů kolísá podle měnící se tržní poptávky, firmy musí být schopny měnit i své náklady. Kdyby bylo podnikatelům zakázáno snižovat počet zaměstnanců za účelem snížení firemních nákladů, jak navrhoval můj host, mělo by mu být zapovězeno i snižování dalších nákladů. Proč? Protože každá nákladová položka je něčím příjmem, a když firma snižuje náklady, může vždy někdo přijít o práci. Když si firma přestane objednávat službu umývání oken, pak přijde umývač oken o práci. Když firma zruší vánoční večírek, tak přijdou o práci zaměstnanci cateringové firmy.

Pokud zakážeme zaměstnavatelům propouštět lidi za účelem zvýšení zisků či snížení ztrát, budou se zdráhat někoho vůbec najmout. Pokud nemůžete vyhazovat, nebudete ani přijímat. Výrok mého hosta („Žádné firmě by nemělo být dovoleno propouštět zaměstnance za účelem zvýšení zisku“) tudíž implikuje, že by zaměstnavatelé neměli ani nikoho najímat, aby tak dosáhli zisku.

 


Nakloněni svobodě je webový seriál, který na Mises.cz vychází každý pátek. Jedná se o postupný překlad stejnojmenné knihy amerického autora Louise E. Carabiniho. Knihu lze chápat jako stručný úvod do politické filosofie liberalismu. Autor v ní krok za krokem vykládá základní mechanismy fungování lidské společnosti a osvětluje, proč je respekt k těmto mechanismům důležitý pro dlouhodobou prosperitu, zatímco jejich narušení vždy vede ke katastrofě.

Předešlé kapitoly knihy Nakloněni svobodě v češtině jsou k nalezení zde.

Plná verze knihy v anglickém jazyce je k nalezení zde.

Louis E. Carabini je zakladatel americké firmy Monex obchodující s investičními kovy. V současnosti žije v jižní Kalifornii.

 

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed