Mises.cz

Mises.cz

Nový rasismus v české politice

Proč bych měl chtít privilegia pro zemědělce, kterého neznám jen proto, že má český pas, na úkor jiného zemědělce, kterého také neznám, a který má např. pas ghanský?

[Napsal Marek Hudík na svém blogu]

„Bílí výrobci potravin a zpracovatelé v současnosti čelí nejen tlaku obchodních řetězců na co nejnižší cenu výrobku, ale především silné, zejména cenové konkurenci levných potravinářských výrobků černých producentů. A zde je třeba aktivních kroků vlády. Jedním z cílů politické reprezentace, která vzejde z předčasných voleb, musí být konkrétní jednání s nevládními organizacemi v oblasti zemědělství o možných formách systémové pomoci bílým zemědělcům.“

Toto není výrok jihoafrického farmáře z počátku dvacátého století, ale ani ne dva týdny starý, téměř doslovný výrok místopředsedy ČSSD Michala Haška. Není to přesná citace - původní výrok byl nepatrně změněn: všude, kde Hašek řekl „domácí“ nebo „naši“, jsem napsal „bílí“, a tam, kde řekl „zahraniční“, jsem napsal „černí“ (jeho přesný výrok si můžete přečíst zde). Změna je to pouze kosmetická a nemění podstatu tvrzení.

Haškův výrok není ojedinělý - řada politiků napříč politickým spektrem se implicitně hlásí k tomuto tzv. novému rasismu (pojem používaný ekonomem Stevenem Landsburgem), když hlásá podporu českým producentům čehokoliv na úkor producentů zahraničních.

Moment, řeknete si, neměli by čeští politici reprezentovat zájmy českých voličů? Problém je, že udělení privilegií českým zemědělcům pomáhá jen úzké skupině českých voličů (zemědělcům) a škodí naprosté většině ostatních, kteří nesou náklady podpory zemědělcům buď ve formě vyšších cen zemědělských produktů, nebo ve formě vyšších daní. Uvedená námitka je však pochybná i z morálních důvodů: bylo správné, že jihoafričtí politici v době apartheidu reprezentovali bílé obyvatelstvo, protože byli voleni pouze bílými? Proč bych měl chtít privilegia pro zemědělce, kterého neznám jen proto, že má český pas, na úkor jiného zemědělce, kterého také neznám a který má např. pas ghanský?

Jestliže jste český zemědělec, mohou pro vás být Haškova slova přitažlivá. Jestliže však zemědělec nejste, a přesto vám jeho slova připadají přitažlivá, tak buď nerozumíte ekonomii a podporujete nevědomky politiku, která vám škodí, nebo máte pochybné morální hodnoty. V nejhorším případě obojí.

(Inspirováno kapitolou The New Racism z knihy Stevena Landsburga More Sex is Safer Sex.)

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed