Mises.cz

Mises.cz

Počtení z diskuze k monopolnímu postavení Student Agency

Co všechno se na internetu urodilo během prvních dvou hodin po soudu se Student Agency ohledně údajně dumpingových cen... Věřím, že má článek svůj vzdělávací smysl.

Co všechno se na internetu urodilo během prvních dvou hodin po soudu se Student Agency ohledně údajně dumpingových cen... Věřím, že má článek svůj vzdělávací smysl.


Až v ČR bude prodávat Vietnamec pivo za korunu (a věřím, že by byl schopen ho udělat v ucházející kvalitě), bude to dělat dost dlouho až krachnou naše pivovary, pak zdraží na cenu obvyklou, bude se řvát že antimonopolní úřad sedí na zadku a nekoná.
---
Stalo se tak pochopitelně správně.
SA je naprosto modelovým příkladem likvidace funkční sítě vnitrostátní autobusové dopravy. (naštěstí u nás zatím svého druhu jediným,) Často navštěvuji dopravně-libertariánský ráj Poslko, kde jsou obsluhovány víceméně jen rentabilní linky, změtí firem od molochů typu SA až po vyzobávače s minibusy. Na dopravní obslužnost, spolehlivost, nebo nedejbože přehlednost a nějaké ty idosy zapomeňte.
Z osobní dlouhodobé zkušenosti znám situaci dopravy na trase Praha-Liberec. Šlo přesně o tentýž dumping. Neprofitující, zato relativně solidně dopravně obsluhující ČSAD Liberec to vzdala bez boje a když se občas objevil nějaký konkurent, SA prostě dočasně zlevnila a ztrátu financovala odjinud, než to vzdal taky.
---
Volný trh bez hlídání monopolu, není trh ale jeden gigantický monopol, kde by všichni malí podnikatelé, skončily jako zaměstnanci těch monopolních firem, bez ohledu na to jak by byli dobří, levní atd. Protože ten velkej podnik si vždycky může dovolit dát enormní množství peněz na to aby toho podnikatele utnul jakkoli. Když bude provozovat taxi s limuzínou a SA koupí dvě limuzíny na stejné úrovni, ale na rozdíl od vás je nabídne za kačku na kilometr, tak skončíte buď v dluzích nebo prodáte limuzínu....
Žíít ve státě, kde by monopol neměl nad sebou kohokoli kdo by ho hlídal----brrrr. To by dopadlo tak, že Váš oblíbený Bureš by vlastnil všechnu půdu, nechal by zemědělce krachovat atd atd- vy chcete aby Bureš mohl nabízet monopolní ceny?
---
Jestliže chceme fungovat v tržním prostředí, tak si taky musíme to tržní prostředí udržovat, jak je to běžné ve vyspělých zemích, včetně třeba USA. Nelze připustit, aby kapitálově silnější hráč na trhu poškozoval či vyloženě likvidoval svou konkurenci jenom proto, že si může dovolit dotovat delší dobu své služby.
---
je spousty firem co slušně zaměstnávají lidi a nepotrebují na všem jenom hrozně vydělávat, ale stačí jim že to funguje a maj slušný ceny taky pak příjde nějakej až moc ambiciozní floutek a hned by všechno ničil a konkuroval
---
Vam prijde ze dpp nebo cd jezdi pod cenou? Aby umele znicili konkurenci ?
---
To vážně téměř nikdo nečte a nechápe obsah? Naprosto souhlasím s pokutou, skoro bych řekl, že za nekalé zlikvidování konkurence a několik lidí kteří tak třeba přišli o práci, je i dost nízká! Nerad bych byl v zemi, kde bují monopol.
---
(K monopolu ČD, pozn.) :-)ten monopol si vysoutěžili ve veřejné zakázce... Sa řeklo chceme trať kraj se zeptal na cenu SA řeklo jsme levný kraj řekl super a máte čím jezdit ...eeeeeeeeeeee nemáme hmm tak to nemáte šanci vyhrát tečka.A pak buuu buuu my jsme poškozený dyškriminovaný vyhrála to Čd jinak asi jste dlouho nejel vlakem co?:-(

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed