Mises.cz

Mises.cz

Polemika s antimonopolním strašákem

Ráno jdete do práce a na ulici míjíte další chodce. Jedni mají šedé kabáty od firmy A, druzí bleděmodré od firmy B, třetí hnědé od firmy C. Naštěstí je na světě víc firem než A, B a C. Už jste dnes za barevnější svět poděkovali antimonopolním zákonům?

Ráno jdete do práce a na ulici míjíte další chodce. Jedni mají šedé kabáty od firmy A, druzí bleděmodré od firmy B, třetí hnědé od firmy C. A možná budete mít štěstí na někoho z domácnosti s šicím strojem a šikovnýma rukama… Naštěstí je na světě víc firem než A, B a C. Už jste dnes za barevnější svět poděkovali antimonopolním zákonům?

Jednou z poměrně častých námitek proti volnému trhu je jeho přílišná volnost: chybí mu antimonopolní zákony. Argument zní přibližně takto: Na trhu se postupně ustálí menší počet velkých hráčů, kteří budou schopni a ochotni celkem hravě se vypořádat s konkurencí. Jakmile se objeví nová firma v oboru, etablovaní hráči nasadí dumpingové ceny a budou je držet tak dlouho, dokud nová firma nezkrachuje. Pak se k nim všichni zákazníci vrátí a oni budou opět kasírovat tučné zisky. Další firmy už nebudou mít odvahu do odvětví vůbec vstupovat.

Jistě by se dalo na mnoha stranách teoreticky dokazovat, proč to tak na volném trhu s největší pravděpodobností vůbec nebude, a pokud ano, pak jen proto, že právě takhle výrobci nejlépe slouží zákazníkům – ale to skoro nikoho nebere. Jeden příklad ze života vydá za dvě knihy teorie. Podívejme se tedy v krátkosti na několik spíše praktických bodů k dané námitce z naší všední reality.

Pokud bychom to celé měli nějak shrnout, pak můžeme říct, že nejenže neexistuje teoretický podklad pro oligopolizaci či monopolizaci jednotlivých odvětví na volném trhu, ale nepozorujeme podobné věci ani v současné praxi, pokud dokážeme nahlédnout pod pokličku. Monopoly jsou strašákem, kterého není třeba se obávat.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed