Mises.cz

Mises.cz

Proč jsou v nákupních centrech odpadkové koše?

Je podnikatel hloupý, že dává do svého nákupního centra takovou zbytečnost? Měl by snad použití koše zpoplatnit?

Denně procházíme okolo všedních věcí, které bychom nikdy nepodezírali ze sebemenší zajímavosti. Je tomu tak proto, že jsme si na takové věci zvykli a pokládáme je za samozřejmé. Pod rouškou všednosti se však může skrývat malý zázrak a klíč k pochopení mnohem zajímavějších prvků lidské společnosti. Zaměřme nyní na chvilku pozornost na jednu takovou fádní věc – odpadkový koš v nákupním centru.

Kdo jej tam umístil? Jelikož nákupní centra jsou vlastněna soukromými společnosti, umístil jej podnikatel, který je motivován maximalizací finančního zisku. Zdá se ovšem, že jsme došli k paradoxu: užívání koše není přeci zpoplatněno, ke tvorbě zisku tedy přispívat nemůže. Každý může kdykoli přijít z ulice a bezplatně se zbavit svého odpadu. Je podnikatel hloupý, že dává do svého nákupního centra takovou zbytečnost? Měl by snad použití koše zpoplatnit?

Naopak. Podnikatel projevuje umístěním košů značnou prozíravost. Koš plní stejnou funkci jako osvětlení, klimatizace či okrasné květiny. Zvyšuje atraktivnost nákupního centra pro zákazníky, kteří se rádi pohybují v čistém prostředí. S větším množstvím dobře naladěných zákazníků roste pravděpodobnost, že nakoupí v některém z mnoha obchodů, které platí majiteli nákupního centra nájem. Majiteli se koš vyplatí i přesto, že někteří zákazníci v centru nikdy neutratí ani korunu a pouze se zde zbaví svých odpadků. Podnikatel rád strpí tyto „černé pasažéry“; absenci koše by mu totiž platící zákazníci neodpustili a šli by jinam, kde je podnikatel prozíravější.

V nákupní centrech ostatně stojí za pozornost téměř vše. S trochou představivosti je můžeme přirovnat k malým městům – nechybí mu ulice, parky, náměstí, bezpečnostní složky, veřejný dopravní systém. Škoda jen, že té představivosti není ještě o něco více. Pak bychom si uvědomili, jak směšné jsou námitky ve stylu „v čistě svobodné společnosti by byl vstup do parků placený a veřejné osvětlení by neexistovalo.“

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed