Mises.cz

Mises.cz

Sborník: Intervence ČNB - Obr s rukou ve vaší kapse

Texty o inflaci a centrálním bankovnictví patří do zlatého fondu liberální literatury v každé době, avšak nyní se stávají aktuální i pro čtenáře, kteří nemají jinak o existenci centrální banky jiné než teoretické vědomosti.

Předkládaný sborník je výjimečný hned v několika ohledech. Zaprvé je aktuální. Texty o inflaci a centrálním bankovnictví patří do zlatého fondu liberální literatury v každé době, avšak nyní se stávají aktuální i pro čtenáře, kteří nemají jinak o existenci centrální banky jiné než teoretické vědomosti. Když se tento obr, jak ho nazývá Vladimír Krupa, probudí a sáhne do peněženky každému z nás, začíná být téma skutečně aktuální. Zadruhé jde o sborník textů, které vznikly v rozmezí zhruba sto padesáti let! Změnilo se mnoho, ale státní touha po ovládání peněz je stejná, jak dokazuje klasik české literatury Karel Havlíček Borovský. Dále jde o texty, které jsou pevně ukotvené v čistě pozitivní ekonomické teorii, jak nejlépe ukazuje text prof. Josefa Šímy. Autorům není nic svaté, jak dokazuje text Martina Pánka. Zrušme ČNB! A proč ne. Kdo říká, že je nutné centrálně plánovat peníze? Dvacet čtyři let od revoluce, která nás měla zbavit centrálního plánování, je nejvyšší čas popojít o krok dál a zbavit nás centrálního plánování v další oblasti. A co víc, v oblasti možná ze všech nejdůležitější.

Jak říká jeden můj přítel, pokud máme něco centrálně plánovat, pak prosím, ať je to výroba pastelek. Důležité věci nechte dobrovolné lidské spolupráci. A nakonec je tato publikace výjimečná tím, že je to vůbec první sborník, který Ludwig von Mises Institut Česko & Slovensko vydává.

Užijte si čtení.

Sborník je ke stažení zde.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed