Mises.cz

Mises.cz

Stát čistí trh

Stát se rozhodl, že bude nyní po nějakou dobu páchat dobro v oblasti finančního poradenství. Vláda chce totiž vyčistit trh finančních poradců.

Stát se rozhodl, že bude nyní po nějakou dobu páchat dobro v oblasti finančního poradenství. Vláda chce totiž vyčistit trh finančních poradců.

Jestli si myslíte, že je to hloupost, protože vláda ještě nikdy žádný trh nevyčistila (naopak je samotným smyslem její existence vyčištěným trhům bránit), pak máte naprostou pravdu. Jedná se o klasický sociálně demokratický oxymóron: „zavedení regulací, které zajistí efektivnější trh“. Je to, jako kdyby někdo požadoval „zavedení rušiček, abychom měli kvalitnější telefonní signál“.

Podívejme se na hlavní body tohoto návrhu tak, jak jsou uvedeny ve zmíněném odkazu.

Udělení licence

Již nyní je třeba skládat makléřské zkoušky a získat licenci, než se někdo může stát makléřem. Návrh vlády je, překvapivě, zpřísnit podmínky pro udělování této licence. Zdá se, že panuje přesvědčení, že rozpoznat dobrého finančního poradce od špatného se dá na základě nějakého kroužkovacího testu. Kdo se naučí nazpaměť všechny otázky, je způsobilý k tomu, aby spravoval neomezené množství majetku. Kdo se je nenaučí, nesmí spravovat ani několik stokorun.

Zajímavé je, že stát prohlásil nějakou sadu otázek za dostatečně vypovídající test schopností makléře nebo finančního poradce. Přitom je to ale ta samá organizace a ty samé instituce, které nebyly schopny předpovědět jeden z nejvýznamnějších pohybů na finančních trzích za poslední léta – tedy celosvětový pád burz na podzim 2008. Je to ten samý moloch, který dlouhodobě udržuje při životě důchodový systém založený na hře „letadlo“, který, kdyby byl stvořen nějakým soukromým podnikatelem, by byl dávno zakázán, a ten podnikatel by si dnes odpykával doživotí v base. Kde politici a úředníci berou to sebevědomí, že přes tak katastrofální historii z hlediska řízení financí rozumí finančním trhům tak dobře, že jsou schopni nás ochránit před nezodpovědným chováním?

Zkusil jsem navštívit stránku www.maklerska-zkouska.cz, kde je dokonce k dispozici test ze vzorových otázek. Je jich tam pět, hotové jsem je měl asi tak za dvě minuty, a k jejich správnému zodpovězení si stačí přečíst ten nejamatérštější seriál k obchodování na burze, který najdete povalovat se zdarma na internetu. Posuďte sami:



Naučte se tyto věci a podle státu je z vás profesionální investor, který by strčil do kapsy i Warrena Buffetta.

Když jsem pátral dál, tak jsem zjistil, že kromě tohoto testu týkajícího se obecných znalostí problematiky finančních trhů je součástí zkoušky také test z určitých zákonů. Uznejme, že legislativa je o něco komplikovanější než výše zobrazené otázky, nicméně je asi každému jasné, že lepšího obchodníka s cennými papíry z vás určitě neudělá.

V této souvislosti si také vzpomeňme, jak jsme dělali písemné testy v autoškole. Tolik tedy k užitečnosti makléřských zkoušek.

Povinnost podrobněji informovat klienta

Každý klient, než svěří peníze nějakému fondu nebo poradci, musí vyplnit investiční dotazník. V tomto dotazníku klient poskytne informace jako délka jeho investičního horizontu, požadovaná agresivita investiční strategie, informace o jeho příjmech a majetku atd. Vzhledem k tomu, že se jedná o ty naprosto nejzákladnější informace, na které se makléř může vůbec ptát, nabízí se otázka, jestli už si je náhodou makléři nezjišťují sami a dobrovolně ještě před vyplněním investičního dotazníku…

A pokud ne, je to jen jejich věc. Nikomu není nic do toho, jaký produkt a za jakých podmínek někdo od někoho koupí. A je odpovědnost každého klienta, aby makléři sdělil své případné preference. Navíc: pokud se makléř nezeptá ani na tak triviální otázky, tak to cosi vypovídá o těch makléřských zkouškách, které z něj údajně dělají profesionála a bez kterých se nemůže obejít.

Celé je to stejné, jako kdyby stát nutil truhláře, kterému dříve udělil nějakou povinnou licenci kvality, aby s každým klientem, který chce vyrobit něco na sezení, vyplnil dotazník, ze kterého se dozví, jestli se má jednat o židli, lavici, barovou židli, stoličku nebo záchodové prkénko.

Návrh, o kterém se v článku bavíme, míří na ještě větší uplatnění těchto zcela zbytečných dotazníků.

Zdražení registrace

Registrace původně pro většinu zájemců stála 2 000 Kč, dnes bude stát 10 000 Kč. Výsledky budou dva (zvýšení kvality makléřů mezi nimi není). Za prvé, omezí se konkurence, protože menší množství lidí, zejména studentů, si to bude moci dovolit, a tím klesne kvalita. Za druhé, stát vybere více peněz, takže bude moci zvýšit platy úředníků, kteří všechny tyto zbytečné regulace kontrolují, případně bude více peněz pro spřátelené firmy pracující na předražených státních zakázkách.

Černé listiny

Na základě návrhu mají vzniknout černé listiny zprostředkovatelů, kteří „svoji“ banku nebo pojišťovnu podvedli. Neboli daňoví poplatníci budou financovat neschopnost bank a pojišťoven nastavit takové procesy, které podvodnému jednání zabraňují. Přispívá nám snad stát na zámek, abychom si zamknuli své domovy a ochránili je tak proti zlodějům?

A pokud jsou černé listiny opravdu třeba, co brání bankám a pojišťovnám, aby se samy domluvily a černou listinu si vedly na své náklady a bez pomoci státu? Podle mého názoru nic, ale nedivil bych se, kdyby to bylo státem zakázané, například v rámci antimonopolních a antikartelových politik…

Stop nemorálním provizím

Stát také vyhlásil boj nenažraným zprostředkovatelům. Prý jsou jejich provize příliš velké a tvoří příliš velkou část poplatků (u fondů) nebo pojistného (u pojišťoven). Doteď se obvykle politici snažili své centrálně-plánovací choutky zastírat, mlžit, zkrátka nějak zakamuflovat a nikdy nepřiznat. Nyní bez jakéhokoliv zastírání říkají, že budou určovat, kolik má určitá profese maximálně vydělávat.

Lze očekávat, že to s provizemi dopadne úplně stejně, jako to v zahraničí dopadlo s bonusy pro vysoké bankéře. Buď to žádný efekt mít nebude, protože právníci pojišťoven najdou nějaký jiný formální způsob, jak zprostředkovatelům provize vyplatit, aniž by se na to vztahoval zákon. Anebo to bude mít efekt takový, že řada lidí, kteří by si jinak pojištění uzavřeli, si ho nyní neuzavřou, protože zprostředkovatelé pro ně z nějakého důvodu byli jediným kanálem, jakým se mohly dostat k nabídkám pojišťoven, a těchto zprostředkovatelů bude méně, protože nebudou mít tak vysoké mzdy.

Co je jisté, že to vytvoří nebezpečný precedens. Dnes máme strop na příjmy pojišťovacích zprostředkovatelů, zítra budeme mít strop pro platy manažerů, a pozítří bude vláda kontrolovat zrovna třeba tu vaši výplatu.

Závěr

Je patrné, že návrh je možné považovat za úspěch jen tehdy, pokud cílem bylo dát státu více peněz a zaměstnat více státních úředníků. Ehm, což samozřejmě cílem bylo, takže se dá říct, že mise byla splněna.

Nezbývá než doufat, že si voliči nynějších vládních stran tímto konečně uvědomí, že pravicové parlamentní strany jsou socialistické a centrálně plánovačské a že od nich nelze čekat nic, co by naší zemi opravdu pomohlo.

V této souvislosti připomeňme jedno příbuzné téma: důchodová „reforma“, ve které stát bude tak hodný, že nám dovolí ze státního systému vyvést celá 3% (slovy tři procenta) našeho příjmu! A kdo si myslí, že si tyto peníze svobodně uloží tak, jak uzná za vhodné, ten je na omylu – bude povinné tyto peníze uložit do jednoho z několika fondů, které stát vybere. Klíčovým kritériem, aby se fond mohl dostat do úzkého výběru, je, že musí kupovat vládní dluhopisy, aby bylo zadlužování pro stát ještě snadnější než dnes. To znamená dvě věci. Za prvé, výnosy nepokryjí ani inflaci. Za druhé, až za nějakou dobu český stát zkrachuje tak jako nyní Řecko, zaplatí se to z našich důchodových úspor. Nemáme kontrolu ani nad tím, že naše úspory půjdou jako půjčky státu, ani nad tím, že si stát tyto úspory bude půjčovat a nenávratně utrácet. Geniální systém. V podstatě se jedná o klasickou daň, která se tváří jako úspory. Orwell by měl radost. A to nezapomínejme, že ještě k tomu vláda zdvojnásobí DPH u potravin, léků a podobných položek.

Navrhovaná důchodová reforma je hlavní důvod, proč je údajně nutné zvýšit regulaci trhu finančních poradců.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed