Mises.cz

Mises.cz

Zhasnul soukromý maják svobody: Ronald Coase (1910-2013)

Ve věku 102 let zemřel nejdéle žijící nositel Nobelovy ceny, zakladatel oboru Právo a ekonomie, jeden z nejcitovanějších ekonomů současnosti a především skutečný obhájce svobody Ronald Coase.

Ve věku 102 let zemřel nejdéle žijící nositel Nobelovy ceny, zakladatel oboru Právo a ekonomie, jeden z nejcitovanějších ekonomů současnosti a především skutečný obhájce svobody Ronald Coase.

Coase získal svůj doktorát na University of London v roce 1951, načež emigroval do Spojených států amerických, kde se stal profesorem postupně na University of Buffalo, University of Virginia a University of Chicago, kde roku 1979 ukončil svou působnost. Od té doby příležitostně přednášel. V roce 1991 získal Nobelovu cenu za ekonomii.

Tuto cenu získal za "objevení a objasnění důležitosti transakčních nákladů a vlastnických práv pro institucionální stukturu a fungování ekonomiky". Mezi nobelisty byl úkazem. Napsal pouze několik odborných článků, ale když už nějaký napsal, změnil ekonomii v tom či onom ohledu, ale vždycky od základů. Jeho vůbec první dva články "The Nature of the Firm" a "The Problem of Social Cost" se zapsaly do učebnic a zařadily se mezi nejcitovanější ekonomické články všech dob.

Coase dal vzniknout oboru Právo a ekonomie (Law and economics), který do ekonomie vrátil vlastnická práva, tam, kam patří, čímž mimoděk zbavil moci pigouovské vládní úředníky, čmuchající po externalitách. Nechte lidem vlastnická práva a uvidíte zázraky!

A zázraky se děly, přestože dodnes mainstreamoví ekonomové tvrdí opak. "Uveďte příklad veřejného statku," táže se učitel žáka při státní zkoušce z ekonomie. "Tak. Třeba majáky." "Správně, za jedna." Správně? Zpomalte, tvrdil Coase. Zkontrolujte si svá data. Majáky byly poskytovány soukromě a můžou být poskytovány soukromě. A skutečně, neexistuje žádný důvod, proč by je měl jako "veřejný statek" poskytovat stát. Nadto se při stejné zkoušce v otázce "externality" v podotázce "řešení" díky Casovi neobjevuje pouze řešení násilné, ale, světe div se, i řešení nenásilné, na základě svobodné domluvy.

Dle Coase se tak jmenuje Coaseho teorém a Coaseho domněnka (Coase conjecture) a sám Coase je autorem slavného citátu "Když budete data mučit dostatečně dlouho, nakonec se poddají." Sám o sobě říkal, že je jeho život cestou šťastných náhod a že byl pouze dobrý v hledání věcí, které byly v dosahu na první pohled. A skutečně byl. Ale nejen to, právě jako onen soukromý maják k sobě přitahoval studenty nejen ekonomických oborů a ukazoval jim, že bez vlastnických práv není ekonomie užitečná. V období bezhlavé matematizace a odtrhnutí ekonomie od institucionálního podloží byl důležitější, než si dovedeme představit. Jeho maják svítí dál.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed