11. února 2015 11:00:56 | reagovat
ah06czex
...
...Pokud je tedy kola o deset korun dražší než pivo, možná má prostě o deset korun vyšší náklady. (Nemusí to tak nutně být, ale nevidím důvod, proč by restauratéři systematicky podstřelovali cenu zrovna u piva, na úkor ostatních nápojů.) Restauratéři tedy pravděpodobně budou na regulaci reagovat ne tak, že zlevní kolu, ale spíš že zdraží pivo. Lidé tak za obědy budou muset utratit více peněz...Zkuste se podívat do makra, kolik stojí 0,33l urquellu, koly a vody bonaqua následně se podívejte do nápojových lístků třeba Pražských restaurací. O nákladech to opravdu není.
Plus zkuste nějakém restauratérovi v ČR navrhnou, ať zvedne cenu piva popř. ať si na pivo dá stejnou marž jako si dává na kolu nebo balenou vodu:-)
Celkově mi tento návrh příjde velice rozumný a prospěšný. Když už nic jiného, tak by se třeba i v ČR mohlo stát zvykem, že se bude k jídlu prodávat/dávat voda z vodovodu.
Restauratér si tak nebude moct tak snadno lepit marži prodejem koly a vody a bude se muset zaměřit spíš třeba na kvalitu jídel nebo prostředí, což bych řekl, že je pro zákazníka ale v konečném důsledku i pro restauratéra dobrá zpráva.
Pozitivní přínos to má IMHO i ze společenského hlediska. By jsem Xkrát svědkem situace, kdy si lidé na pracovním obědě dají k jídlu raději pivo, než aby zaplatili 2x-3x víc za dvě vody nebo aby nepili nic.