Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Modrý pták

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník VII. - John Maynard Keynes

Nahromadil nevídaný majetek na komoditních burzách, přišel o něj a znovu ho vydělal. Radil králi, prezidentům, ministerským předsedům a stýkal se s nejvýznamnějšími osobnostmi své doby.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník VI. - Frédéric Claude Bastiat

Prostřednictvím pozoruhodného pamfletu „Co je a co není vidět“ se stal Bastiat držitelem nevšedního primátu – rozcupoval keynesiánskou ekonomii 86 let před jejím vznikem.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník V. - Alfred Marshall

Považoval ekonomii za nástroj ke zlepšení života lidí, ale rozhodně se nenechával strhnout romantismem. Jeho cílem nebylo formulovat soubor ekonomických doktrín, ale nalézt funkční nástroje ekonomické analýzy.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník IV. - Karl Marx

Marx nepochybně myslitelem, který měl kolosální vliv na intelektuální atmosféru 20. století. Chtěl postavit teorii komunismu na vědeckých základech a vytvořil myšlenkový systém, který přesáhl hranice politické ekonomie

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník III. - John Stuart Mill

John Stuart Mill si ještě nestačil pořádně odvyknout mateřskému mléku, když začala jeho velmi striktní výchova. Otec James ho začal učit řečtině, když mu byly tři roky. Když mu bylo devět let, četl Platóna, Xenofonta a Diogena v řečtině a začal se učit latinsky.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník II. - David Ricardo

Nikdy řádně nestudoval problematiku finančních trhů, ale dokázal vydělat na burze milióny liber. Nikdy nevychodil vysokou školu, ale pustil se do zkoumání ekonomických věd s větší erudicí než leckterý akademik.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník I. - Adam Smith

V dějinách je málo osobností, které jejich následovníci označují za zakladatele nějaké vědy. Na všechny pády Adam Smith pro ekonomy takovou osobou je.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed