Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Modrý pták

obrázek k článku

Zákaz dezinformačních webů – vyšší princip nemravní

Člověk s mravní integritou kráčí klidně dál, když okrajoví tvorové křičí svoje hnusy. Člověk s mravní integritou ví, že chtějí získat pozornost pro pocit vlastní důležitosti. Člověk s mravní integritou vyřeší svoje věci vlastními silami.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XXII. - Murray Rothbard

Byl badatelem a teoretikem na poli vlastnictví a vlastnických práv, státních zásahů do hospodářství a dějin ekonomického myšlení. Vydal se daleko za hranice ekonomie do oblasti politické filosofie a historie.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XXI. - Robert Mundell

Stal se průkopníkem na poli makroekonomické teorie v oblasti účinnosti stabilizační rozpočtové a měnové politiky při různých kurzových režimech a měnového přístupu k platební bilanci.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XX. - Alois Rašín

Byl výjimečnou osobností, kterou charakterizovala přísná racionalita, důraz na osobní odpovědnost, odpor ke kompromisům a železná vůle. Nevytvořil originální ekonomickou školu a přesto se stal ekonomickou legendou.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XIX. - Claude Rouvroy

Považoval soukromé vlastnictví a konkurenci za negativní jevy, které jsou původcem bídy dělníků, ničivých hospodářských krizí a morálního úpadku společnosti. Odmítal kapitalismus jako nespravedlivý společenský systém, který je nezbytné nahradit řádem bez soukromého vlastnictví.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XVIII. - Ordoliberalismus

Představitelé „Freiburské školy“ měli ambici vytvořit učení, které by upevnilo svobodu a současně zabránilo zneužití státní moci. Byli přesvědčeni o existenci silné vazby mezi ekonomickým řádem a právním řádem a nezastupitelné roli státu při jejich vzniku a udržování.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XVII. - John Kenneth Galbraith

Ostře kritizoval neoklasickou ekonomii, především teorie tržních struktur a chování spotřebitele. Chtěl je nahradit vlastními teoriemi, které zásadně a nikdy netestoval ekonomickými ani jinými nástroji.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XVI. - Metodologie

Byl temný věk sektářských válek. Nevěřící bojovali s věřícími a věřící s nevěřícími. Věřící osvobozovali svatá území od nevěřících a nevěřící osvobozovali svatá území od věřících. A tak pořád dokola.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XV. - Ronald Coase

Svým přístupem se dostal na samotnou hranici ekonomie a práva, kde učinil zásadní objev: soukromá vyjednávání vedou k rovnovážnému výsledku prostřednictvím transakčních nákladů.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XIV. - George Stigler

Ztělesňoval kombinaci teoretika a empirického analytika, který systematicky budoval mosty mezi teorií a fakty kdykoli viděl mezi teorií a realitou nesoulad. Prostřednictvím standardní ekonomické analýzy a nástrojů dokázal vysvětlit např. chování kartelů, regulátorů trhu nebo pořizování informací.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XIII. - Velká deprese

Historie zná mnoho případů, kdy se ekonomická realita změnila v krizi nebo depresi. Ale pouze jedna jediná taková událost má čest se nazývat „Velkou“.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XII. - Gary Becker

Ve svém díle přistoupil k člověku jako k racionální bytosti, která ve všech životních situacích maximalizuje svůj užitek na základě souboru preferencí. Chápe racionálního člověka tak, že směňuje statky bez ohledu na charakter trhu.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník XI. - Škola veřejné volby

Bylo nebylo, dávno tomu. Královna Filosofie držela v zajetí princeznu Ekonomii. Celé to spískal řecký filosof Aristoteles, který ve 4. století před Kristem studoval řeckou společnost.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník X. - Milton Friedman

Byl teoretikem na poli ekonomických doktrín, které současně ovlivňovaly praktickou hospodářskou politiku.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník IX. - Friedrich August von Hayek

Byl jedním z největších a nejoriginálnějších myslitelů dvacátého století. Důsledně a metodologicky přesně bořil mýty a vyvracel bludy.

obrázek k článku

Ekonomický nepravidelník VIII. - Ludwig von Mises

Byl neústupným a zásadovým obhájcem hospodářského liberalismu a nikdy nedělal teoretické kompromisy. Usiloval o poznání pravdy bez ohledu na módní názory, a proto nikdy neplul s proudem.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed