Mises.cz

Mises.cz

Náklady převýšily výnosy, zemřel Gary Becker (1930–2014)

Velikost díla a životní přínos amerického ekonoma Garyho Beckera nelze shrnout snad ani v textu o délce knihy. Co dílo, to malá revoluce, dalo by se o něm říci.

Velikost díla a životní přínos amerického ekonoma Garyho Beckera nelze shrnout snad ani v textu o délce knihy. Co dílo, to malá revoluce, dalo by se o něm říci. Becker vystudoval Princeton pod Miltonem Friedmanem a stejně jako jeho učitel dokázal ekonomii změnit tak, že se nám dnes zdá prakticky nemožné si představit, jak mohla vypadat před ním.

Gary Becker měl rád racionalitu. Předpokládejme, že jsou majitelé firem racionální – může být racionální diskriminovat? Přepokládejme, že zloději jsou racionální – může být zločin racionální? Může být výsledkem racionální kalkulace výnosů a nákladů sebevražda? A rozhodování o vstupu do manželství, o opuštění svazku, o počtu dětí… Našel snad všechna odvětví, kde se dříve předpokládalo, že jsou lidé neracionální, a ukázal, že se jejich chování dá vysvětlit jako racionální kalkulace nákladů a výnosů.

Věděl, že lidské jednání nemusí vždy vést ke „společensky“ kýženým výsledkům. Tento závěr ho vedl k rozpoznání tržního selhání, ale nenechal se unést a okamžitě dodával, že na stejném principu je nutné odsoudit vládní selhání. Pokud jsou lidé ignoranti, kteří se nezajímají o to, co si kupují za jídlo, není řešením státní dohled. Proč bychom najednou měli předpokládat, že se o politiku budou zajímat tito ignoranti, kterým je jedno, co jedí?

Neodsuzoval daně z etického hlediska, ale ukazoval, jak velkou neefektivnost způsobují. Byl liberálem z druhého konce – svoboda a její úžasnost byla výsledkem jeho teorií, nikoliv etickým předpokladem. Nebyl radikálem ve svých závěrech. Předložil jasný seznam toho, co by stát měl poskytovat – armádu, policii, soudní systém, ochranu před obrovským znečištěním a sociální síť pro ty na úplném okraji . To je standardní pohled klasického liberála, který je v současné době považován za více než radikální. Srovnejte to s dnešním světem.

A nesmíme zapomenout, že Becker studijně vychoval dva z nejlepších libertariánských ekonomů, Russe Robertse a Waltera Blocka. Mezi ekonomy byl špičkou. Becker získal cenu Johna Batese Clarka v roce 1967 v době, kdy působil na Columbia University. Nakonec však naprostou většinu své kariéry spojil s univerzitou v Chicagu, kde se stal profesorem ekonomie a sociologie. V roce 1987 se stal prezidentem Americké ekonomické asociace a v roce 1992 dostal Nobelovu cenu za ekonomii. Přednášel i v Praze, naposledy měl dorazit zpět do Prahy v roce 2012 na setkání Montpelerinské společnosti, nakonec se však omluvil.

Ave, Becker Imperator.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed