Mises.cz

Mises.cz

Zpátky do vězení

Je prvního září, osm hodin ráno a děti jako každý rok proklínají Marii Terezii. A každý svobodně smýšlející člověk s nimi.

Je prvního září, osm hodin ráno a děti jako každý rok proklínají Marii Terezii. A každý svobodně smýšlející člověk s nimi.

Povinná školní docházka je násilí a je třeba ji zrušit! O co je tato myšlenka prostší, o to je drzejší. 

Proč že je povinná školní docházka násilí? Jednoduše proto, že každý člověk má právo na svoje vlastní tělo. Každý člověk si může dělat, co chce (samozřejmě pokud tím neporušuje vlastnická práva jiných lidí). Nikdo, ani pomazané hlavy v čele Státu, nemá právo takovému člověku diktovat, kam by měl do kolika let chodit, co by se tam měl učit atd. Jaký je rozdíl mezi tím, když zavřete dítě do školy nebo dospělého do vězení...? No ve vězení se aspoň ve volném čase můžete vzdělávat.

Obvykle se teď vyrojí zástupy lidí, kteří si myslí, že člověk odmítající povinnou docházku je proti vzdělání obecně. Nicméně o prospěšnosti vzdělání nepochybují ani libertariáni. O prospěšnosti státního „vzdělání“ ano. Druhý zástup lidí si myslí, že bych chtěl nahnat děti do stříbrných dolů. Inu, nejde o to, co chci já, ale co chtějí děti resp. jejich drazí rodičové. Díky bohu za to, že jsme většinou dost bohatí na to, abychom si mohli dovolit děti do škol posílat. Ale toto bohatství nepochází z povinné školní docházky ani žádného jiného Státního nařízení. Pochází z dobrovolných interakcí milionů lidí.

Miluj svůj Stát

Kontrola vzdělávání je pro Stát elegantním a velmi důležitým nástrojem k ovlivňování veřejného mínění. Stát zoufale potřebuje vychovávat své poddané od jejich prvních krůčků, jinak by se totiž mohlo stát, že lid se rychle nechá inspirovat historicky přinejmenším z poloviny úspěšnou politikou prohození vládnoucí „elity“ oknem.

A tak se školáci neučí, jak správně nastavit sudlice plachtícím konšelům, ale učí se myslet politicky uvědoměle v předmětech jako je vlastivěda, občanská nauka atp. Za mých mladých let to naštěstí končilo zde, dnes jsou žáci mučeni ještě dalšími EU-gender-multikulti výchovami, chudáci. Co z těch dětí jednou bude?

Závěr

Povinná školní docházka je umělý nemorální konstrukt, který se Státu náramně hodí. Bohužel ne každý rodič má dostatek finančních prostředků na to, aby platil jak povinně státní školu z daní, tak soukromou z toho mála, co mu Stát laskavě nechá, nebo dítě sám vzdělával mimo školu (což, myslím, jde stejně jen v 1.-5. třídě).

Jestliže jsem v předchozím článku psal, že při omezování Státní zvůle je třeba začínat u kořenů, pak povinná školní docházka a vůbec státní školství je kořenem nejdůležitějším, ale jak už to bývá, i nejsilnějším. Zkuste vést debatu s lidmi, které si Stát již pečlivě vychoval.

Přesto chci věřit ve světlou budoucnost, které lze dosáhnout pomocí diskuse. Pero mocnější meče. Alespoň prozatím.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed