Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Frédéric Bastiat

obrázek k článku

Co je a co není vidět: VIII. Stroje

Zlořečené stroje! Jejich vzrůstající moc každoročně odsuzuje milióny dělníků k pauperizaci, jelikož jim odebírá práci, s prací mzdu a se mzdou chléb! Ať jsou proklety stroje!“

obrázek k článku

Co je a co není vidět: VII. Omezování dovozu

Použití násilí neznamená produkci, nýbrž destrukci. Ó, kdyby násilí bylo výrobou, Francie byla by daleko bohatší nežli je.

obrázek k článku

Co je a co není vidět: VI. Zprostředkovatelé

Společnost je souhrn služeb, které si lidé vzájemně poskytují buď z donucení, anebo dobrovolně, tj. služeb veřejných a služeb soukromých.

obrázek k článku

Co je a co není vidět: V. Veřejné práce

Stát zřizuje novou silnici, buduje palác, opravuje ulici, hloubí průplav; dává tím práci jistým dělníkům – to je to, co je vidět; zároveň však připravuje o práci jiné dělníky – to je to, co není vidět.

obrázek k článku

Co je a co není vidět: IV. Divadla a krásná umění

Má stát podporovat umění prostřednictvím subvencí?

obrázek k článku

Ekonomické harmonie: 2. Potřeby, úsilí, uspokojení

Chudí povstali proti bohatým, proletáři proti kapitalistům, zemědělci proti průmyslníkům, venkov proti městu, kraje proti hlavnímu městu a našinci proti cizincům.

obrázek k článku

Co je a co není vidět: III. Daně

To, co je zcela jisté, je skutečnost, že když Dobroděj Sedláček vysází výběrčímu daní 5 franků, nedostane za to nic nazpátek.

obrázek k článku

Co je a co není vidět: II. Demobilizace

S národem se to má podobně jako s jednotlivcem. Jestliže chce uspokojit nějakou svoji potřebu, musí se přesvědčit, zda toto uspokojení je hodno vynaložených nákladů.

obrázek k článku

Ekonomické harmonie: 1. Přirozený a umělý společenský řád

Jsme si skutečně jistí, že mechanismus společnosti je podroben nějakým obecným zákonům stejně jako mechanismus nebeských těles? Jsme si skutečně jisti, že tvoří harmonicky organizovaný celek?

obrázek k článku

Ekonomické harmonie: Mládeži Francie

Chuť učit se, potřeba v něco věřit, mysl imunní vůči starým předsudkům, srdce nedotčená nenávistí, zápal pro správnou věc, horlivost v citech, nesobeckost, loajalita, entuziasmus pro všechno dobré, krásné, upřímné, velkolepé a duchovní – to jsou neocenitelné dary mládí.

obrázek k článku

Co je a co není vidět: I. Rozbité okno

Byli jste svědky řádění spravedlivého občana Dobroděje Sedláčka, když jeho nezvedený syn vyrazil okenní tabuli?

obrázek k článku

Ekonomická sofismata: Loupežné subvencování

Lidé většinou shledávají moje psaní o ekonomických Sofismatech příliš teoretickým, abstraktním a s příliš mnoha metaforami. Nuže dobrá.

obrázek k článku

Doktrína demokratů

Podivný jev naší doby – který pravděpodobně ohromí naše potomky – je doktrína založená na těchto třech hypotézách: naprostá netečnost lidstva, všemohoucnost zákona a neomylnost zákonodárce.

obrázek k článku

Ekonomická sofismata: Dominance skrze průmyslovou převahu

Stejně jako v čase války, kdy národ získává převahu nad svými nepřáteli skrze své technicky dokonalejší zbraně, může národ v čase míru získat převahu nad svými konkurenty skrze svůj pokročilejší průmysl?

obrázek k článku

Ekonomická sofismata: Zvyšuje protekcionismus mzdy?

Ateisté bouří proti náboženství, proti kněžím a proti Bohu. „Pokud budete pokračovat ještě chvíli,“ řekl jeden z posluchačů, který sám nebyl příliš ortodoxní, „uděláte ze mě pobožného člověka.“

obrázek k článku

Stát

Než někdo přijde s lepší definicí pojmu Stát, tak se cítím oprávněn vyslovit tu svoji: Stát je velká fikce, skrze níž se každý snaží žít na náklady všech ostatních.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed