Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Jakub Čech

obrázek k článku

Mylná představa o „veřejném sektoru“ (2/2)

Fiskální dopad státu na soukromý sektor můžeme měřit tak, že odečteme státní výdaje od národního produktu.

obrázek k článku

Mylná představa o „veřejném sektoru“ (1/2)

Nejdříve se můžeme ptát: „veřejný sektor“ čeho? Něčeho zvaného „národní produkt“. Ale povšimněte si skrytého předpokladu, že národní produkt je něco jako koláč sestávající z několika „sektorů“, a že tyto sektory, veřejné i soukromé, spolu dohromady tvoří produkt ekonomiky jako celku.

obrázek k článku

Okupujte Wall Street: Příběh bez hrdinů

Hnutí za okupaci Wall Street se rozrůstá. Začaly se objevovat protesty v Los Angeles a Washingtonu, D.C. Celé toto drama se stalo naprosto očividným, za přítomnosti pochodu na radnici Los Angeles, konfrotacemi s policií a hromadným zatýkáním.

obrázek k článku

Policejní stát je osobní

Dá se dnešní Amerika považovat za policejní stát? A pokud ano, kde máte máte vy osobně nastavenou hranici říkající: „Ne! Tohle je zákon nebo policejní rozkaz, který odmítám poslechnout“?

obrázek k článku

Když je kapitál v nedohlednu

Co je kapitál? Kapitál je věc (nebo služba), která není produkována pro spotřebu, ale pro další produkci. Z existence kapitálového průmyslu vyplývá několik fází produkce, nebo až tisíce a tisíce kroků v dlouhé struktuře produkce.

obrázek k článku

Dvě vize pro Evropu

Již od vzniku Evropské unie probíhá souboj mezi advokáty dvou rozdílných ideálu. Jaký postoj by měla zaujmout: klasicky-liberální vizi, nebo socialistickou vizi Evropy?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed