Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Ludwig von Mises

obrázek k článku

Socialistický destrukcionismus V - Pracovní legislativa

Sice ne tak výrazně jako v jiných odvětvích, ale i pracovní legislativa směřovala směrem k socialistickému destrukcionismu.

obrázek k článku

Socialistický destrukcionismus IV - Prostředky destrukcionismu

SOCIALISTICKÁ politika používá dvě metody pro dosažení svých cílů: zaprvé se zaměřuje na přímou konverzi lidí k socialistickému přesvědčení; zadruhé se zaměřuje na ničení společenského řádu založeného na soukromém vlastnictví.

obrázek k článku

Socialistický destrukcionismus III - Destrukcionismus literátů

Pokračování seriálu Socialismu, tentokrát o socialistické kultuře a literatuře

obrázek k článku

Socialistický destrukcionismus II - Demagogie

O Karlu Marxovi jako mysliteli a ideologii marxismu v praktickém užití.

obrázek k článku

Socialistický destrukcionismus I - Podstata destrukcionismu

Další ze seriálu Socialismu od Ludwiga von Misese.

obrázek k článku

Epilog socialismu 11

Údajná nevyhnutelnost socialismu - Intelektuální vůdci vyprodukovali a zpropagovali omyly, které mají potenciál zničit svobodu a západní civilizaci. Ti nesou odpovědnost za vývoj v tomto století a jedině oni mohou zvrátit trend a ukázat cestu k obnovení svobody.

obrázek k článku

Epilog socialismu 10

Poučení ze sovětské zkušenosti

obrázek k článku

Epilog socialismu 09

Nacismus - filosofie Německé nacionálně socialistické dělnické strany je tím nejryzejším a nejkonzistentnějším projevem antikapitalistického a socialistického ducha naší doby.

obrázek k článku

Epilog socialismu 08

O zrodu fašismu jako nové životní cesty destrukce.

obrázek k článku

Velikonoční úvaha II

Druhý díl překladu úvah Ludwiga von Misese o významu a působení náboženství - především pak křesťanství - ve společnosti.

obrázek k článku

Velikonoční úvaha I

K letošním velikonočním svátkům Vám přinášíme dvoudílný překlad úvah Ludwiga von Misese o významu a působení náboženství - zvláště pak křesťanství - ve společnosti.

obrázek k článku

Epilog socialismu VII - Osvobození démonů

Dějiny lidstva jsou dějinami idejí. Jsou to ideje, teorie a doktríny, čím se řídí lidské jednání, podle čeho si lidé volí své cíle a prostředky k jejich dosažení. Senzační události, které probudí emoce a upoutají zájem povrchního pozorovatele, jsou pouze vyvrcholením ideologických změn.

obrázek k článku

Epilog socialismu VI - Hereze Trockého

Doktrína ruských bolševiků, italských fašistů a německých nacistů tiše předpokládá, že nikdy nenastane rozkol ohledně otázky, kdo by měl být diktátorem. Mystické síly, řídící chod dějinných událostí, vždy vyberou onoho neomylného vůdce.

obrázek k článku

Epilog socialismu V - Ruská agresivita

Svět se evidentně pohnul směrem k plné hospodářské autarkii jednotlivých národů. Jaký může být v takovém světě osud těch národů, které nedokáží ani nakrmit ani ošatit svou populaci z domácích zdrojů?

obrázek k článku

Epilog socialismu IV - Socialismus a komunismus

V terminologii Marxe a Engelse jsou termíny socialismus a komunismus synonyma. Užívali alternativně jeden nebo druhý, aniž by mezi nimi rozlišovali. To v praxi platilo i pro všechny marxistické skupiny a sekty až do roku 1917.

obrázek k článku

Epilog socialismu III - Diktátorský, antidemokratický a socialistický charakter intervencionismu

Mnoho obhájců intervencionismu se podivuje, když jim člověk řekne, že podporou intervencionismu podporují antidemokratické a diktátorské tendence a zavedení totalitního socialismu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed