Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Ludwig von Mises

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu IX - Sdílení zisku

Jedna ze škol dobromyslných autorů a podnikatelů doporučuje zavádění různých metod, které by zaměstnancům zajistily podíl na zisku podniku. Zisky by neměly zůstávat výlučně podnikatelům, ale měly by být rozděleny mezi podnikatele a pracovníky.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu VIII - Návrhy na vyvlastnění

Předkapitalistická hnutí požadující reformu vlastnictví obvykle kulminovala požadavkem na rovné rozdělení bohatství. Všichni by měli být stejně bohatí, nikdo by neměl mít víc, než má někdo jiný.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu VII - Solidarismus

Solidarismus se nevyznačuje ani propracovaností své teorie, ani počty svých stoupenců. To, co mu dává jeho význam, je jeho vliv na mnoho z těch nejlepších a nejvýznamnějších mužů a žen naší doby.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu VI - Cechovní socialismus

Cechy, jako organizace výrobců v jednom průmyslovém odvětví, stojí tváří v tvář státu, jakožto organizaci spotřebitelů. Stát má právo cechy zdaňovat a regulovat jejich cenovou a mzdovou politiku.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu V - Plánované hospodářství

Socialismus plánovaného hospodářství se liší od státního socialismu Hohenzollernů především faktem, že privilegovaná pozice při kontrole hospodářství a distribuci příjmů nepatří junkerům a byrokratům, ale bývalým podnikatelům.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu IV - Křesťanský socialismus

Základní idea křesťanského socialismu, která se prolíná veškerým učením jeho představitelů, vypadá ryze stacionárně. V hospodářském systému, který si představují, není místo pro podnikatele, spekulaci nebo „nepřiměřený“ zisk. Ceny a mzdy jsou „spravedlivé“. Každý je spokojen se svým údělem.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu III - Vojenský socialismus

Vojenský stát je státem banditů. Preferuje žít z válečné kořisti a tributu, který platí podrobené národy. Ve srovnání s tímto zdrojem příjmu produkty vlastních ekonomických aktivit hrají jen druhořadou roli.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu II - Státní socialismus

Liberálové požadovali omezení státní autority a předání vlády zástupcům lidu. Marx s Engelsem se je pokusili trumfnout bezskrupulózním přijetím anarchistické doktríny zrušení veškeré státní autority navzdory faktu, že socialismus nemůže znamenat zrušení, ale naopak neomezenou expanzi státní moci.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu I - Podstata socialismu

PODSTATOU socialismu je toto: Veškeré výrobní prostředky jsou pod výlučnou kontrolou organizované komunity. To a jedině to je socialismus. Všechny ostatní definice jsou zavádějící.

obrázek k článku

Socialistický destrukcionismus XII - Marxismus a destrukcionismus

Výsledky destrukcionistické politiky jsou stále stejné, navzdory různým vlajkám a sloganům, pod kterými jsou prováděny. Ať už se k moci dostanou protagonisté jedné nebo druhé strany, vždy bez váhání obětují zítřek ve prospěch dneška. Budou spotřebovávat kapitál až do posledního drobečku.

obrázek k článku

Socialistický destrukcionismus XI - Inflace

Inflace otřásá systémem peněžní kalkulace, tím nejdůležitějším nástrojem ekonomického jednání, který kdy vznikl. V systému obvyklého kapitalistického vedení účetnictví vytváří inflace iluzi zisků tam, kde jsou ve skutečnosti ztráty.

obrázek k článku

Socialistický destrukcionismus X - Zdanění

Mises o danění a jeho intervencionistické funkci.

obrázek k článku

Socialistický destrukcionismus IX - Znárodňování

O podnicích spravovaných státem (například pošta) a o těch, které stát spravovat nezvládá, i když by chtěl (třeba zbrojovky). Odkud se vzala idea znárodňování? A čím byla obhajována?

obrázek k článku

Socialistický destrukcionismus VIII - Pojištění v nezaměstnanosti

Mises o pojištění v nezaměstnanosti, jinak a realističtěji nazýváno "podpora v nezaměstnanosti", které mění trh práce a umí zvyšovat nezaměstnanost.

obrázek k článku

Socialistický destrukcionismus VII - Odbory

O odborech jako hybatelem životní úrovně zaměstnanců a jejich právu si vydobývat různá privilegia stávkou.

obrázek k článku

Socialistický destrukcionismus VI - Povinné sociální pojištění

O sociálním pojištění v Německé říši, důvodům, proč měli lidé kdysi obavu ho jako povinné zakládat, a proč jeho dopad není vždy jen pozitivní.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed