Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Ludwig von Mises

obrázek k článku

Agresivní nacionalismus od Ludwiga von Misese

Etatismus - ať intervencionismus nebo socialismus - musí vést ke konfliktu, válce a totalitárnímu útisku velké části obyvatel. Správný a pravý stát za etatismu je stát, ve kterém já nebo moji přátelé mluvící mým jazykem a sdílející moje názory jsou nadřazení.

obrázek k článku

Socialismus v Rusku a Německu

Socialismus by byl úplně nepraktický, kdyby byl ustaven jako celosvětový systém produkce, a tak připravený o možnost provádění ekonomických kalkulací. Omezený na jednu nebo několik zemí uprostřed světa kapitalistické ekonomiky je jen neefektivním systémem.

obrázek k článku

Svoboda a vlastnictví (7/7)

Zřetelným principem západní sociální filosofie je individualismus. Jeho cílem je vytvoření sféry, ve které může jednotlivec svobodně myslet, vybírat si a jednat bez toho, aby byl omezován zásahy sociálního aparátu donucení a útlaku, státem.

obrázek k článku

Svoboda a vlastnictví (6/7)

Kapitalismus učinil možným, aby člověk spořil, akumuloval kapitál a investoval jej. Propast, která v před-kapitalistické společnosti statusu a kasty separovala vlastníka majetku od chudých bez peněz, byla zúžena.

obrázek k článku

Svoboda a vlastnictví (5/7)

Všechny ty řeči o koncentraci ekonomické síly jsou marné. Čím větší firma je, tím více lidem slouží, tím více závisí na potěšení spotřebitelů, mnoha, mas. Ekonomická síla je v tržní ekonomice v rukách spotřebitelů.

obrázek k článku

Svoboda a vlastnictví (4/7)

Svoboda, říkají bolševici, je buržoasním předsudkem. Obyčejný člověk nemá žádné vlastní ideje, nepíše knihy, neotvírá se herezi, a nevynalézá nové metody výroby. Chce si jen užívat života.

obrázek k článku

Svoboda a vlastnictví (3/7)

Socialisté by nikdy nenapálili voliče, pokud by jim otevřeně řekli, že jejich konečným cílem je spoutat je otroctvím. Pro obecné užití byli přinuceni pět neupřímnou chválu na tradiční chápání svobody.

obrázek k článku

Svoboda a vlastnictví (2/7)

Uvnitř dílny a továrny vlastník - nebo v korporaci zástupce podílníků, prezident - je šéfem. Byla to tato velká ekonomická transformace, která změnila tvář světa.

obrázek k článku

Svoboda a vlastnictví (1/7)

Jak vypadaly názory na svobodu na konci 18. století? Rozhodně odlišně než naše dnešní představy o volnosti. Pojetí svobody bylo totiž poměrně oligarchické a svobody dosáhli jen někteří.

obrázek k článku

Velká německá inflace

Sedmá kapitola z knihy Money, Method and the Market Process o německé meziválečné hyperinflaci. Co jí předcházelo a máme z ní do dalších dob dostatečné poučení?

obrázek k článku

Socialismus a válka

Socialisté trvají na tom, že válka je jedním z mnoha zel kapitalismu. V nastávajícím ráji socialismu, tvrdí, nebudou více války. Samozřejmě mezi námi a touto mírovou utopií budou ještě vybojovány nějaké občanské války. Ale s nevyhnutelným triumfem komunismu všechny konflikty zmizí.

obrázek k článku

Liberálové a militaristé v Prusku

Někteří věrní mužové ještě lpěli na idejích svobody a demokracie, statečně bojujíce proti spojenému útoku na liberalismus zprava i zleva. Ale byli ztracenou skupinou. Liberálové vymírali. Nová generace dokonce neznala ani význam tohoto slova.

obrázek k článku

Sloboda a jej antitéza

Ako nám hlásatelia socializmu neustále hovoria, socializmus nielenže urobí všetkých ľudí bohatšími ale prinesie aj dokonalú slobodu pre každého. Pod kapitalizmom, tvrdia komunisti, je tu poddanie sa veľkej väčšine; v Sovietskom zväze samotnom tu je pravá sloboda pre všetkých.

obrázek k článku

Socialista Ferdinand Lassalle

Lassallova krátká demagogická kariéra je pozoruhodná, protože po prvýkrát se v Německu ideje socialismu a etatismu jevily na politické scéně jako opozice k liberalismu a svobodě.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu XI - Částečný socialismus

Vlastnictví je vždy tam, kde sídlí moc disponovat. Státní socialismus a plánovaná ekonomika, které by zachovaly nominálně a právně soukromé vlastnictví, ale fakticky by moc disponovat podřídily státním příkazům, jsou socialistickými systémy v plném významu toho slova.

obrázek k článku

Formy socialismu a pseudosocialismu X - Syndikalismus

Jako politická taktika je syndikalismus jednou z útočných metod, kterou používají organizovaní pracující pro dosahování svých politických cílů. Jedním z těchto cílů může také být založení skutečného socialismu, tedy socializace výrobních prostředků.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed