Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Murray N. Rothbard

obrázek k článku

Klasici 1.2. - Say, de Tracy a Jefferson

Prezident John Adams sdílel postoj zastánce ultra-tvrdé měny a stoprocentního rezervního bankovnictví blízký Jeffersonovi a de Tracyho Pojednání oslavoval jako nejlepší knihu o ekonomii, která kdy vyšla.

obrázek k článku

Klasici 1.1. - Smithovské dobytí Francie

Úpadek fyziokracie urychlil úsvit Francouzské revoluce. Revoluce byla v první řadě sama o sobě příliš silně politická, aby umožnila udržet zájem o ekonomickou teorii.

obrázek k článku

Dějiny 17.6. - Smithovské dobytí ekonomického myšlení

Nejnešťastnějším aspektem smithovského převzetí ekonomie nebyly ani tak jeho vlastní omyly, ale spíše vyškrtání poznání bohaté tradice ekonomického myšlení, které se vybudovalo před ním.

obrázek k článku

Dějiny 17.5. - Smithovské učení v Rusku

Také ruskou politickou kulturou začalo prostupovat Smithovo dílo. Kulturní a intelektuální život začal v této zpátečnické a despotické říši vzkvétat teprve až v polovině osmnáctého století.

obrázek k článku

Dějiny 17.4. - Odpor a vítězství Smithe v Německu

K mému malému zděšení se nakonec celá struktura statistiky rozpadá a politika s ní, jelikož bez statistiky je k ničemu. Jak moje nové poznání rostlo a moje názory se ujasňovaly, plody statistiky a politiky se zdály být čím dál úděsnější.

obrázek k článku

Dějiny 17.3. - Malthus a útok na populaci

Myšlenka ekonomie jako nelidské vědy dosáhla tvrdého a nezapomenutelného vykreslení v Dickensově postavě Scrooge, karikatuře malthusiánce, jenž se uchechtává, že chudoba a hlad mohou pomoci omezit přebytek populace.

obrázek k článku

Dějiny 17.2. - Vliv Dugalda Stewarta

Dugald Stewart v přísně smithovském duchu během prvního desetiletí devatenáctého století hluboce ovlivnil a převedl na pozici volného trhu řadu budoucích ekonomů, spisovatelů a státníků, mezi nimiž byli James Mill, John Ramsay McCulloch, hrabě Lauderdale...

obrázek k článku

Dějiny 17.1. - Bohatství národů a Jeremy Bentham

Někteří ze Smithových životopisců přejali legendu, že Benthamova Obhajoba úroku učinila ze Smithe zastánce volného trhu i v otázce půjček, avšak není o tom žádný skutečný důkaz.

obrázek k článku

Národní osvobození

Nepokoje a v podstatě občanská válka v severním Irsku ukazuje (libertariánům i světu jako celku), jak důležitá je snaha o a dosažení cíle národního osvobození pro všechen utlačovaný lid.

obrázek k článku

Dějiny 16.9. - Adam Smith - O daních

Stejně jako zbytek jeho díla i Smithova diskuze o daních v Bohatství národů se stala klasickým základem pro zaměření pozornosti následujících ekonomů. A stejně jako ve zbytku jeho díla, i zde šlo o směs banalit a omylů.

obrázek k článku

Dějiny 16.8. - Adam Smith - Mýtus o laissez-faire

Výčet Smithových výjimek z laissez-faire je překvapivě dlouhý. Například jeho oddanost militarismu národního státu ho vedla k zavedení zhoubného moderního názoru, že lze jakýkoliv státní zásah omluvit, pokud byl učiněn v zájmu „národní bezpečnosti“.

obrázek k článku

Dějiny 16.7. - Adam Smith - Teorie peněz

Dokonce i současní obdivovatelé Smithe jsou zoufalí z jeho zmatených, roztroušených a také beznadějně neadekvátních teorií peněz a mezinárodních měnových vztahů.

obrázek k článku

Dějiny 16.6. - Adam Smith - Teorie rozdělování

Smithova teorie rozdělování byla stejnou katastrofou jako jeho teorie hodnoty. Protože pokud není v tržní ekonomice žádný prostor pro podnikatelské zisky, potom musí všechny zisky vyšší než nízké a uniformní zisky v dlouhém období být výsledkem vykořisťování.

obrázek k článku

Dějiny 16.5. - Adam Smith - Teorie hodnoty

Učení Adama Smithe o hodnotě bylo naprostou katastrofou, která ještě prohlubuje tajemství ve snaze pochopit tohoto ekonoma.

obrázek k článku

Dějiny 16.4. - Adam Smith - Produktivní a neproduktivní práce

Je však pro Smithe charakteristické, že ani ve svých omylech nebyl jasný a konzistentní. Jeho první část Bohatsví národů si protiřečí s částí druhou.

obrázek k článku

Dějiny 16.3. - Adam Smith - Dělba práce

Když Smith pokáral Fergusona za to, že mu nepřiznal původ příkladu s továrnou na špendlíky, Ferguson mu odpověděl, že si ze Smitha nic nevypůjčil, ale že si oba vzali příklad ze stejného francouzského zdroje.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed