Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Murray N. Rothbard

obrázek k článku

Dějiny 6.1. - Vznik absolutistického myšlení v Itálii

Marsiglio tak může být považován za prvního absolutistu moderního západního světa a jeho Defensor Pacis (1324) za první velké vyjádření aboslutismu.

obrázek k článku

For a New Liberty: Ochrana přírody, ekologie a růst - Stížnosti liberálů

Kapitalismus je souzen před soudci s trestem smrti v jejich kapsách. Vykonají ho, ať už uslyší jakoukoliv obhajobu.

obrázek k článku

Dějiny 5.11. - Liga a politiques

V dlouhém období se ukázal být náboženský „mír“ a „umírnění“ pro mnohé hugenoty jen klidem před bouří.

obrázek k článku

Dějiny 5.10. - Radikální kalvinista George Buchanan

Nejvíce fascinujícím a také nejvíce radikálním kalvinistickým teoretikem pozdního šestnáctého století nebyl francouzský hugenot, nýbrž Skot, který strávil většinu svého života ve Francii.

obrázek k článku

For a New Liberty: Národní obrana

Nyní se dostáváme k něčemu, co je obvykle finálním argumentem proti libertariánskému postoji.

obrázek k článku

Dějiny 5.9. - Radikální hugenoti

Hotman varoval, že předání moci lidu panovníkovi nemůže být nikdy trvalé či nezvratné. Na druhou stranu mají lidé a jejich vlastní těla právo na neustálý dohled nad panovníkem a stejně tak na vzetí jeho moci, a to kdykoliv.

obrázek k článku

For a New Liberty: Prohnilí ochránci

Nakonec jsme se nechali následující problém: co když by policie nebo soudci a soudy byly prodejné a předpojaté – co když by směřovaly svá rozhodnutí například ve prospěch obzvláště majetných klientů?

obrázek k článku

Dějiny 5.8. - Katolíci mimo scholastiku

Koperník také stal prvním člověkem, jenž jasně představil „kvantitativní teorii peněz“, teorii o tom, že ceny se mění přímo s nabídkou peněz ve společnosti. Učinil tak třicet let před Azpilcuetou Navarrem a bez stimulu v podobě inflačního přísunu kovů z Nového světa.

obrázek k článku

Dějiny 5.7. - Kořeny mesiášského komunismu

Poslední přísada do revolučně komunistického Münzer-Münsterovské guláše přišla spolu s extrémistickými tábority v raném patnáctém století.

obrázek k článku

For a New Liberty: Policie, právo a soudy III.

Jak může existovat právní řád, právní systém bez vlády, která by ho vyhlásila, bez systému jmenování soudců a bez zákonodárného sboru k volbám stanov? Je vůbec právní řád konzistentní s libertariánskými principy?

obrázek k článku

Dějiny 5.6. - Totalitní komunismus v Münsteru

V hladovějící otrokářské společnosti, jakou byl komunistický Münster, nemohli žít všichni občané v luxusu, který si užíval král a jeho dvůr. Nová vládnoucí třída zaváděla tuhou třídní otrokářskou oligarchii, do té doby nevídanou.

obrázek k článku

For a New Liberty: Policie, právo a soudy II.

Všichni víme, že například soudci nejsou vybírání podle své moudrosti, bezúhonnosti nebo efektivity ve službě spotřebiteli, ale jsou politickými herkami vybranými politickým procesem.

obrázek k článku

Dějiny 5.5. - Komunističtí fanatici: Novokřtěnci

Chudí byli vyvolení a měli by ustavit vládu povinného egalitářského komunismu, světa, ve kterém by se všechny věci vlastnily společně a kde by si byl každý ve všem roven a všichni by dostávali dle svých potřeb.

obrázek k článku

For a New Liberty: Policie, právo a soudy I.

Trh a soukromé podnikání již existují, takže si většina lidí dokáže představit volný trh s většinou zboží a služeb. Pravděpodobně tou nejsložitější oblastí k pochopení je ale zrušení vládní správy ve službách ochrany: policie, soudy, atd.

obrázek k článku

Dějiny 5.4. - Kalvinisté o lichvě

Salmasius také měl odvahu přistoupit k nejtěžšímu případu, k profesionálním věřitelům chudých, a k jejich ospravedlnění. Prodávat užívání peněz je podnik jako každý jiný. Pokud je legitimní vydělávat peníze za věci koupené penězi, proč ne za peníze rovnou?

obrázek k článku

For a New Liberty: Cenová politika soukromých ulic a silnic

Vezmeme-li v úvahu vládní správu ulic a dálnic, je těžké si představit, že by soukromé vlastnictví mohlo zapříčinit méně efektivní a racionální stav než ten dnešní.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed