Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Jakub Skala

obrázek k článku

Zpomalí konec síťové neutrality porno?

Zastánci státem nařízené síťové neutrality argumentují svobodou, o kterou by mohli přijít. Zapomínají, že než se regulace před dvěma lety zavedla, nikdo jim tu svobodu neupíral. O tom, že zapomínají na svobody druhých, tedy poskytovatelů netového připojení, ani nemluvě.

obrázek k článku

Život na vsi: luxus, na který vám přispívají druzí

Z leteckého pohledu je česká krajina s roztroušenými vesničkami malebná. Ta krása má ale taky svoji cenu.

obrázek k článku

Nevyhazuj! Co znamenají daňové úlevy na opravování zboží

Švédové mluví o chytré spotřebě a ekologii, Babiš o snižování ceny práce –, ekonomické důsledky by ale byly stejné. Totiž neblahé.

obrázek k článku

ROBOKALYPSA 4.0

Když přišla na konci 18. století první průmyslová revoluce, vyrazili luddité pod rouškou noci rozbíjet pletací stoje. O necelých 250 let později navrhuje nejbohatší člověk světa – ten který umožnil masivní automatizaci výroby (která nám na oplátku přinesla obrovský nárůst bohatství) – zdanit roboty.

obrázek k článku

Zdravotnictví: Soukromé versus státní

Ve dvou článcích, které jsem na Finmagu věnoval státnímu zdravotnictví, na něm nezůstala nit suchá. Nezbývá než představit, jak by fungovalo zdravotnictví, pokud by bylo „necháno napospas“ volnému trhu, a vystavit tyto teze testu v diskuzi.

obrázek k článku

Technologický pokrok versus životní prostředí

Může být technologický pokrok a životní prostředí v opozici natrvalo?

obrázek k článku

Dvojí ceny. Co máte proti diskriminaci?

Když hospodský vytiskne dva jídelní lístky se dvojími cenami, je hned oheň na střeše. Diskriminace! Každý podnik má ale přece ceny smluvní. Co je tedy na cenové diskriminaci špatně? Nic!

obrázek k článku

Kolik nás stojí zdraví

Před nedávnem jsem na psal, proč si myslím, že pokud chceme kvalitnější a dostupnější péči, je nezbytné nahradit veřejné zdravotnictví soukromým.

obrázek k článku

Nemocné zdravotnictví. Nakazilo se státem

V prosinci dostane Česko nového ministra zdravotnictví, třináctého za posledních patnáct roků. Před nástupem do funkce hlásil, že člověk musí mít jistotu, že dostane stejnou péči jako každý jiný. Má to dva háčky.

obrázek k článku

Levné hypotéky, drahé byty a ČNB sama proti sobě

Česká národní banka si jistě uvědomuje, že je spoluodpovědná za prudký růst cen nemovitostí – nebývale levné hypotéky jsou důsledkem toho, co provádí s úrokovými sazbami.

obrázek k článku

Venezuela: Tvrdý pád na socialistická ústa

Původně jsem chtěl začít vtipem – Co používali socialisti před svíčkami? Elektřinu! –. Po přečtení aktuálních zpráv z Venezuely se zdá, že pro humory už není místo.

obrázek k článku

Chcete vyhrát válku proti drogám? Stačí vyhlásit mír

Ekonomickým zákonitostem se nedá bránit do nekonečna. Pochopil to i bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan, když nedávno mluvil o dekriminalizaci uživatelů a legalizaci drog.

obrázek k článku

Venezuela, kam se podíváš

Nebohá bohatá země. Ekonomika se tu s klesající cenou ropy rozpadá socialistickému vedení pod rukama. „Země je tak zničená, že musíme čekat ve frontě i na to, abychom mohli mít sex,“ komentuje náhodný nakupující před prázdnými regály v supermarketu.

obrázek k článku

Ministr školství už ví: Antivize 2020

Ministr školství Marcel Chládek letos představil svoji vizi pro vzdělávání do roku 2020. Je plná rovnostářství, zpátečnictví, etatismu.

obrázek k článku

Klub za prázdnou Prahu II: Každá změna je změna k horšímu

I kdyby úředníci, kteří sestavují územní plán, ti nejlepší z nás a měli na paměti nakrásně jen naše blaho, stále budou narážet na všechna omezení, která centrální plánování má. Nikdy nedosáhnou efektivity milionu lidí, kteří by novou výstavbu řídili – ať přímo, či nepřímo – svým jednáním.

obrázek k článku

Klub za prázdnou Prahu I: Na to jak je Praha malá, je dost velká

Kdyby bylo na věčných zakazovačích, těžko byste na Staroměstském náměstí našli unikátní mix stavebních slohů a těžko byste mohli obdivovat sakrální stavby přestavěné Janem Blažejem Santinim.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed