Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Dominik Stroukal

obrázek k článku

Dějiny 6.1. - Vznik absolutistického myšlení v Itálii

Marsiglio tak může být považován za prvního absolutistu moderního západního světa a jeho Defensor Pacis (1324) za první velké vyjádření aboslutismu.

obrázek k článku

Dějiny 5.11. - Liga a politiques

V dlouhém období se ukázal být náboženský „mír“ a „umírnění“ pro mnohé hugenoty jen klidem před bouří.

obrázek k článku

Dějiny 5.10. - Radikální kalvinista George Buchanan

Nejvíce fascinujícím a také nejvíce radikálním kalvinistickým teoretikem pozdního šestnáctého století nebyl francouzský hugenot, nýbrž Skot, který strávil většinu svého života ve Francii.

obrázek k článku

Dějiny 5.9. - Radikální hugenoti

Hotman varoval, že předání moci lidu panovníkovi nemůže být nikdy trvalé či nezvratné. Na druhou stranu mají lidé a jejich vlastní těla právo na neustálý dohled nad panovníkem a stejně tak na vzetí jeho moci, a to kdykoliv.

obrázek k článku

Petice výrobců myček

V moderních dějinách podnikatel usiluje o konkurenční výhodu ve dvou rovinách; v tržní rovině snižováním cen či inovací a v rovině politické prosazováním monopolních výhod. Druhá rovina je v demokratickém prostředí obvykle spjata s nutností prezentovat soukromé zájmy jako zájmy veřejné.

obrázek k článku

Dějiny 5.8. - Katolíci mimo scholastiku

Koperník také stal prvním člověkem, jenž jasně představil „kvantitativní teorii peněz“, teorii o tom, že ceny se mění přímo s nabídkou peněz ve společnosti. Učinil tak třicet let před Azpilcuetou Navarrem a bez stimulu v podobě inflačního přísunu kovů z Nového světa.

obrázek k článku

Dějiny 5.7. - Kořeny mesiášského komunismu

Poslední přísada do revolučně komunistického Münzer-Münsterovské guláše přišla spolu s extrémistickými tábority v raném patnáctém století.

obrázek k článku

Dějiny 5.6. - Totalitní komunismus v Münsteru

V hladovějící otrokářské společnosti, jakou byl komunistický Münster, nemohli žít všichni občané v luxusu, který si užíval král a jeho dvůr. Nová vládnoucí třída zaváděla tuhou třídní otrokářskou oligarchii, do té doby nevídanou.

obrázek k článku

Jedna věc, kterou jsem se ve školce nenaučil

Jednu věc jsme se ve školce nenaučili. Nenaučili jsme se, že jsme se všechno naučili.

obrázek k článku

Dějiny 5.5. - Komunističtí fanatici: Novokřtěnci

Chudí byli vyvolení a měli by ustavit vládu povinného egalitářského komunismu, světa, ve kterém by se všechny věci vlastnily společně a kde by si byl každý ve všem roven a všichni by dostávali dle svých potřeb.

obrázek k článku

Dějiny 5.4. - Kalvinisté o lichvě

Salmasius také měl odvahu přistoupit k nejtěžšímu případu, k profesionálním věřitelům chudých, a k jejich ospravedlnění. Prodávat užívání peněz je podnik jako každý jiný. Pokud je legitimní vydělávat peníze za věci koupené penězi, proč ne za peníze rovnou?

obrázek k článku

Dějiny 5.3. - Ekonomie Kalvína a kalvinistů

Společenské a ekonomické názory Jana Kalvína byly blízké Lutherovým a nemá žádný smysl je zde opakovat. Existují jen dvě hlavní oblasti, kde se lišili.

obrázek k článku

Dějiny 5.2. - Lutherova ekonomie

Přinejlepším zmatený, rozporuplný a nesystematický myslitel Luther byl nepřekvapivě nejméně konzistentní v oblasti světských záležitostí, v ekonomii, o kterou měl jen malý zájem.

obrázek k článku

Socialismus pro 21. století

Socialismus je konečně možný. Nebyl, to přeci víme, ale teď konečně je. Máme už všechno, teď můžeme začít měnit myšlení lidí.

obrázek k článku

Dějiny 5.1. - Luther, Kalvín a státní absolutismus

Přes mnoho rozdílů se spolu Martin Luther a Jan Kalvín, jejichž nové náboženské sekty si rozdělily severní Evropu, v některých hlavních myšlenkách shodli.

obrázek k článku

Dějiny 4.10. - Sprosté loučení: Bouře nad jezuity

Mladý Pascal se důvtipem věnoval jansenistickému sporu a útoku na jezuity, především na Escobara, které vinil z domnělé slabosti v otázce lichvy.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed