Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Dominik Stroukal

obrázek k článku

Loupež za bílého dne! Jak Fed, banky a vláda kradou naše peníze

Recenze Patricka Barrona na knihu Blind Robbery! How the Fed, Banks, and Government Steal Our Money od Andrease Marquarta a Philippa Baguse, jehož Tragédii eura si můžete zakoupit v našem e-shopu.

obrázek k článku

Několik nestrukturovaných poznámek k Liberlandu

Vítek Jedlička je náš dlouholetý přítel a jeho poslední projekt je opravdu pecka.

obrázek k článku

Klasici 1.6. - J. B. Say a podnikatel

Jinak bystří analytici jako Schumpeter a Hébert jsou k Sayovi kritičtí, jelikož viděl podnikatele jako statického manažera a organizátora a nikoliv jako dynamického nositele rizika a nejistoty. Takový názor nemůžeme sdílet.

obrázek k článku

Česká centrální Blanka, slipy a naše děti

Jak nás vůbec může napadnout, že stejná instituce, stejný stát, který není schopný postavit tunel Blanka, může vychovávat naše děti? Jak to, že víme, že stát nedokáže postavit tunel, ale myslíme si, že dokáže spravovat peníze?

obrázek k článku

Klasici 1.3. - Vliv Sayova Pojednání

Jedním klíčovým rozdílem mezi Sayem a Smithem byla čirá jasnost a zřejmost Sayova Pojednání. Say tak trochu správně nazval Bohatství národů „čirým chaosem“ a „chaotickou sbírkou správných myšlenek bez rozmyslu naházených na množství pozitivních pravd“.

obrázek k článku

Klasici 1.2. - Say, de Tracy a Jefferson

Prezident John Adams sdílel postoj zastánce ultra-tvrdé měny a stoprocentního rezervního bankovnictví blízký Jeffersonovi a de Tracyho Pojednání oslavoval jako nejlepší knihu o ekonomii, která kdy vyšla.

obrázek k článku

Klasici 1.1. - Smithovské dobytí Francie

Úpadek fyziokracie urychlil úsvit Francouzské revoluce. Revoluce byla v první řadě sama o sobě příliš silně politická, aby umožnila udržet zájem o ekonomickou teorii.

obrázek k článku

Dějiny 17.6. - Smithovské dobytí ekonomického myšlení

Nejnešťastnějším aspektem smithovského převzetí ekonomie nebyly ani tak jeho vlastní omyly, ale spíše vyškrtání poznání bohaté tradice ekonomického myšlení, které se vybudovalo před ním.

obrázek k článku

Dějiny 17.5. - Smithovské učení v Rusku

Také ruskou politickou kulturou začalo prostupovat Smithovo dílo. Kulturní a intelektuální život začal v této zpátečnické a despotické říši vzkvétat teprve až v polovině osmnáctého století.

obrázek k článku

Dějiny 17.4. - Odpor a vítězství Smithe v Německu

K mému malému zděšení se nakonec celá struktura statistiky rozpadá a politika s ní, jelikož bez statistiky je k ničemu. Jak moje nové poznání rostlo a moje názory se ujasňovaly, plody statistiky a politiky se zdály být čím dál úděsnější.

obrázek k článku

Řecko si zvolilo marxismus a s ním i vlastní konec

Koalice radikální levice

obrázek k článku

Dějiny 17.3. - Malthus a útok na populaci

Myšlenka ekonomie jako nelidské vědy dosáhla tvrdého a nezapomenutelného vykreslení v Dickensově postavě Scrooge, karikatuře malthusiánce, jenž se uchechtává, že chudoba a hlad mohou pomoci omezit přebytek populace.

obrázek k článku

Dějiny 17.2. - Vliv Dugalda Stewarta

Dugald Stewart v přísně smithovském duchu během prvního desetiletí devatenáctého století hluboce ovlivnil a převedl na pozici volného trhu řadu budoucích ekonomů, spisovatelů a státníků, mezi nimiž byli James Mill, John Ramsay McCulloch, hrabě Lauderdale...

obrázek k článku

Dějiny 17.1. - Bohatství národů a Jeremy Bentham

Někteří ze Smithových životopisců přejali legendu, že Benthamova Obhajoba úroku učinila ze Smithe zastánce volného trhu i v otázce půjček, avšak není o tom žádný skutečný důkaz.

obrázek k článku

Dějiny 16.9. - Adam Smith - O daních

Stejně jako zbytek jeho díla i Smithova diskuze o daních v Bohatství národů se stala klasickým základem pro zaměření pozornosti následujících ekonomů. A stejně jako ve zbytku jeho díla, i zde šlo o směs banalit a omylů.

obrázek k článku

Dějiny 16.8. - Adam Smith - Mýtus o laissez-faire

Výčet Smithových výjimek z laissez-faire je překvapivě dlouhý. Například jeho oddanost militarismu národního státu ho vedla k zavedení zhoubného moderního názoru, že lze jakýkoliv státní zásah omluvit, pokud byl učiněn v zájmu „národní bezpečnosti“.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed