Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Petr Málek

obrázek k článku

Mýtus přirozeného monopolu (1.)

Mnoho lidí je zastánci svobodného trhu ve většině oblastí lidské činnosti, v některých odvětvích ale mylně dělají výjimku: říkají, že jsou odlišná, konkurence tam nefunguje a je nutná účast státu. Patří tam služby typu vodovodní potrubí, rozvod elektřiny, kanalizace, veřejné osvětlení apod.

obrázek k článku

Šest základních chyb současné ortodoxie

Robert Higgs rozebírá šest základních chybných předpokladů, kterých se dopouští mainstreamová ekonomie, která se tak líbí politikům a na ně napojenému byznysu.

obrázek k článku

Používej dolar, nebo...!

Případ Bernarda von NotHause ukazuje, že Amerika již dávno nemá se svobodnou společností ani kapitalismem dávno nic společného. Americká vláda uvězňuje lidi, kteří mírumilovně poskytovali kvalitní zboží, po kterém roste poptávka.

obrázek k článku

Stát čistí trh

Stát se rozhodl, že bude nyní po nějakou dobu páchat dobro v oblasti finančního poradenství. Vláda chce totiž vyčistit trh finančních poradců.

obrázek k článku

Sčítání dobytka

Zanedlouho se dočkáme jedné věci, která se opakuje každých deset let, a která ukazuje kolosální neschopnost, těžkopádnost a zlomyslnost státního aparátu v celé své nahotě. Jedná se o sčítání lidu, v libertariánské blogosféře též sčítání ovcí, sčítání dobytka atd.

obrázek k článku

Co občas praští libertariána přes nos…

Nedůležité a přízemní věci, které potkáváme každý den a které lépe než cokoliv jiného demonstrují, že je se socialismem něco špatně.

obrázek k článku

Zotročení Irska

Všechno to začalo státními zásahy a finanční krizí. Nyní Irsko a další evropské země směřují k bezprecedentní centralizaci moci.

obrázek k článku

Já bych to všechno zakázal

Státní regulace jsou škodlivé jak pro firmy tak pro spotřebitele, protože nařizují dělat něco, o co není zájem. Výhodné jsou pouze pro stát.

obrázek k článku

Poskytování silnic soukromým trhem

Krátká exkurze do historie soukromých cest a silnic. Tento článek by měl zbořit další převládající mýtus - že potřebujeme vládu, aby nám postavila silnice.

obrázek k článku

Privatizace policie a hasičských sborů

Jak soukromý trh zajišťuje ochranu osob a majetku bez pomoci státu.

obrázek k článku

Policie

Jak by pravděpodobně fungovala soukromá policie? Neschopnost volného trhu zajistit bezpečnost a ochranu vlastnictví je jedním z nejrozšířenějších mýtů.

obrázek k článku

Finanční systém a jak je to vlastně s tím kapitalismem

Jak v ekonomice fungují dluhy a úspory, v jakém jsou vzájemném vztahu, a jak to souvisí s papírovými penězi a centrálním bankovnictvím? Polopatické vysvětlení na jednoduché ekonomice Robinsona Crusoe.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed