Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Petr Málek

obrázek k článku

For a New Liberty: Inflace a hospodářský cyklus: kolaps keynesiánského paradigmatu - část IV.

Hospodářský cyklus přišel do západního světa v druhé polovině 18. století. Byl to zajímavý fenomén, protože se zdálo, že se nedá vysvětlit, a dříve vlastně ani neexistoval.

obrázek k článku

For a New Liberty: Inflace a hospodářský cyklus: kolaps keynesiánského paradigmatu - část III.

Státy přišly s mnohem složitějším, sofistikovanějším a méně viditelným způsobem, jak docílit stejné věci: zosnovat nárůst peněžní zásoby, aby měly více peněz na utrácení a na dotování napojených politických skupin.

obrázek k článku

For a New Liberty: Inflace a hospodářský cyklus: kolaps keynesiánského paradigmatu - část II.

Co nám tedy tato znovuobnovující se rakouská teorie říká o našem problému? První věc, na kterou je třeba poukázat, je, že inflace není nevyhnutelně zabudována do ekonomiky, ani není nutným zlem pro rostoucí a rozvíjející se svět.

obrázek k článku

For a New Liberty: Inflace a hospodářský cyklus: kolaps keynesiánského paradigmatu - část I.

Od 30. let až do let 1973-1974 si keynesiánci, kteří zformovali převládající ekonomickou ortodoxii, zvysoka a čile užívali. V podstatě každý akceptoval keynesiánský pohled, že ve svobodné tržní ekonomice je něco, co způsobuje výkyvy nedostatečného a přílišného utrácení.

obrázek k článku

Sociální rovnost na silnicích

V plynulosti i bezpečnosti dopravy je hodně co zlepšovat. Jak tyto parametry zlepšit, je otázka. Jisté je, že od státu změnu k lepšímu čekat nemůžeme.

obrázek k článku

For a New Liberty: Blahobyt a stát blahobytu - část VIII.

Další příklad, jak funguje stát, jsme viděli před několika lety, kdy federální a newyorská vláda hlasitě slibovaly, že restaurují skupinu třiceti sedmi budov v Harlemu.

obrázek k článku

For a New Liberty: Blahobyt a stát blahobytu - část VII.

Co tedy může vláda dělat, aby pomohla chudým? Jediná správná odpověď je ta libertariánská: Uhnout z cesty.

obrázek k článku

For a New Liberty: Blahobyt a stát blahobytu - část VI.

Většina lidí věří, že americký daňový systém v podstatě daní bohaté víc než chudé, a je tím pádem způsobem přerozdělení příjmů z vyšších do nižších příjmových skupin. Ale dokonce ani federální daň z příjmu, o které všichni předpokládají, že je „progresivní“, ve skutečnosti nefunguje.

obrázek k článku

For a New Liberty: Blahobyt a stát blahobytu - část V.

Když to vypadá, že někde existuje nedostatek nabídky k uspokojení očividné poptávky, vždy hledejte příčinu problému u státu. Nechte trh na pokoji a nebudeme svědky nedostatku školek, stejně tak jako se nesetkáváme s nedostatkem motelů, praček, televizí nebo jakéhokoliv jiného běžného předmětu.

obrázek k článku

For a New Liberty: Blahobyt a stát blahobytu - část IV.

Vedle vlivu náboženství a etnických rozdílů v hodnotách ukazuje profesor Banfield ve své brilantní knize The Unheavenly City důležitost něčeho, co nazývá kulturou „vyšších vrstev“ nebo „nižších vrstev“, při ovlivňování hodnot svých příslušníků.

obrázek k článku

For a New Liberty: Blahobyt a stát blahobytu - část III.

Jelikož silný odstrašující prostředek je mnohem lepší než vřelé přivítání a proklamování „práv“ příjemců pomoci, libertariánská pozice je taková, že volá po totálním zrušení státního sociálního systému a po spolehnutí se na soukromou charitativní činnost.

obrázek k článku

For a New Liberty: Blahobyt a stát blahobytu - část II.

Důležitou roli v bobtnání závislosti na sociálním systému je také čím dál menší výskyt překážek, které stojí v cestě čerpání sociální pomoci. Hlavní takovou překážkou vždy bylo stigma, které člověk jdoucí si pro sociální dávky cítil – pocit parazitování a žití na úkor produkce.

obrázek k článku

For a New Liberty: Blahobyt a stát blahobytu - část I.

Skoro každý, bez ohledu na ideologii, souhlasí, že s rozpínajícím se nekontrolovatelným sociálním systémem v USA – systémem, ve kterém čím dál více lidí žije jako pasivní paraziti na činnosti ostatních – je něco hodně v nepořádku.

obrázek k článku

Popil methyl, popil ethyl?

Jaká jsou nyní pravidla výroby a prodeje alkoholu? Stejně jako jakékoliv jiné nápoje nebo jídlo, alkohol podléhá drastické státní regulaci. Nikde jinde pravděpodobně nenajdeme tak silnou státní regulaci jako v potravinářství a zdravotnictví.

obrázek k článku

Labyrint mýtů - XV. Veřejné statky

Majáky – notoricky známý příklad, který mainstreamoví ekonomové už desítky let uvádějí jako ukázku „veřejného statku“, tedy případu tržního selhání vyžadujícího zásah moudrého státu.

obrázek k článku

Labyrint mýtů - XIII. Stát je jako firma

Stát je jako firma a daně představují naši platbu za služby, které nám poskytuje. I takové ospravedlnění státu se mezi ekonomy i laiky objevuje a je nutné přiznat, že na první pohled se nejeví nikterak problematicky.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed