Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Petr Málek

obrázek k článku

Fosilní paliva zachrání svět - opravdu

Ekologové prosazovali v poslední době tři hlavní argumenty, proč se vzdát fosilních paliv: (1) stejně brzy dojdou, (2) alternativní zdroje budou výhodnější a (3) nemůžeme si dovolit snášet klimatické následky jejich spalování. Dnes ani jeden z těchto argumentů nevypadá solidně.

obrázek k článku

Sluníčkové restaurace bez kouře

Podle Hospodářských novin je velmi nadějné, že od příštího roku bude v České republice platit zákaz kouření v restauracích.

obrázek k článku

Prezidentská amnestie, dva roky poté

Hospodářské noviny informují, že čtvrtina bývalých vězňů propuštěných před dvěma lety v rámci kontroverzní amnestie odstupujícího prezidenta Václava Klause je již zpět ve vězení.

obrázek k článku

Padesát způsobů, jak žít bez státu

Inovace dnes poskytují lidem nové nástroje. A často jsou použity k obejití bariér, které nám politici a byrokrati kladou. Někteří z nás si jich všímají denně. A zatímco se často radujeme z jejich sofistikovanosti, málokdy si dáme tu námahu podívat se na ně z větší perspektivy.

obrázek k článku

Volný trh na Blízkém východě

Tento měsíc mě osud zavál na území Izraele, svaté to země pro křesťany, židy i muslimy. Nedávno jsem se šťastně vrátil domů do českých zemí a rozhodl jsem se s vámi podělit o několik poznatků, které, doufejme, budou pro libertariány a rakouské ekonomy aspoň trochu zajímavé.

obrázek k článku

Bližší pohled na příjmovou nerovnost

Ekonomická nerovnost je velké téma. Barack Obama ji nazval „rozhodující výzvou současnosti“ a počet publikací v této oblasti by nejspíš naplnil celou knihovnu.

obrázek k článku

Anšlus po krymsku

Posledních několik týdnů nejvíc médii hýbe vývoj kolem Ukrajiny. Abychom s naším institutem nezůstali (příliš) pozadu, rád bych nastínil několik myšlenek, které jsem si z této krize odnesl já.

obrázek k článku

Pokusné krysy socialismu

Vezmeme tisíc krys, které jsou co nejvíc různorodé a co nejlépe odpovídají složení krysí populace v našem městě. Tyto krysy vystavíme působení velmi škodlivého radioaktivního záření.

obrázek k článku

Buďme vděční za internetovou anarchii

„Je to hezká teorie, ale v praxi by to nefungovalo.“ Taková je nejčastější odpověď oponenta, když mu libertarián popisuje své ideje mírumilovné a prosperující svobodné společnosti bez státu. Ono to ale v praxi funguje už dnes. Možná ne všude, ale na jednom místě rozhodně ano. Na internetu.

obrázek k článku

Mýty o zákazu kouření v restauracích

Zaznamenal jsem, že v souvislosti s tím, že „jsme si zvolili“ jako prezidenta burana Zemana, který je zároveň silným kuřákem, budeme muset na dlouho zapomenout na ten blahodárný a dlouho očekávaný plošný zákaz kouření v restauracích, ve kterém „zaostáváme za Západem“.

obrázek k článku

Vysoké daně sociální rovnost nezajistí

Občas se stane, že kolem nás projede Ferrari vezoucí nějakého hodně bohatého člověka z jeho vily za desítky miliónů do luxusní restaurace na večeři, jejíž cena odpovídá průměrné měsíční mzdě. V takové chvíli si řada lidí nemůže nevzpomenout na to, jak je takový luxus nemorální.

obrázek k článku

Svobodný trh: Často kladené dotazy (2/2)

V tomto krátkém, dvoudílném seriálu si představíme několik velmi častých námitek proti svobodnému trhu a pokusíme se na ně co nejstručněji odpovědět.

obrázek k článku

Svobodný trh: Často kladené dotazy (1/2)

V následujícím krátkém, dvoudílném seriálu si představíme několik velmi častých námitek proti svobodnému trhu a pokusíme se na ně co nejstručněji odpovědět.

obrázek k článku

For a New Liberty: Válka a zahraniční politika - část X.

Existuje ještě jedno tvrzení rozšířené mezi Američany, a dokonce i mezi některými libertariány, které jim může bránit v porozumění argumentaci v této kapitole: mýtus protlačovaný Woodrowem Wilsonem, že demokracie je nevyhnutelně mírumilovný systém, zatímco diktatury jsou vždy náchylné k válkám.

obrázek k článku

For a New Liberty: Válka a zahraniční politika - část IX.

Od svého vítězství nad Německem a s ním spojené vojenské agrese během druhé světové války Sověti pokračovali ve své konzervativnosti ve vojenských otázkách. Jediným použitím jejich jednotek byla obrana jejich území uvnitř komunistického bloku.

obrázek k článku

For a New Liberty: Válka a zahraniční politika - část VIII.

V předchozí kapitole jsme se již zabývali problémem národní obrany, přičemž jsme nebrali v potaz, zda Rusové opravdu tak prahnou po vojenském útoku na Spojené státy.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed