Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Petr Málek

obrázek k článku

For a New Liberty: Válka a zahraniční politika - část VII.

Mnoha libertariánům se nechce diskutovat o zahraniční politice a radši soustředí svoji energii buď na základní otázky libertariánské teorie, nebo na taková „domácí“ témata jako svobodný trh či privatizace pošty nebo komunálních služeb. Přesto je útok na válku a válečnou zahraniční politiku důležitý.

obrázek k článku

For a New Liberty: Válka a zahraniční politika - část VI.

Poslední antiintervencionistický a antiimperialistický impuls od konzervativních a klasických liberálních isolacionistů přišel během korejské války.

obrázek k článku

For a New Liberty: Válka a zahraniční politika - část V.

Jednoznačně nejvíc traumatizující z nedávných amerických válek – z pohledu Američanů s jejich postojem vůči zahraniční politice – byla válka ve Vietnamu. Americká imperialistická válka ve Vietnamu byla skutečně učebnicovým příkladem všeho, co bylo tragicky špatně na americké zahraniční politice.

obrázek k článku

Pro změnu vládní krize

Vládní krize. Slovní spojení, které s většími či menšími přestávkami slýcháme prakticky pořád od roku přibližně 1998. Skoro by se nabízel názor, že „krize“ ani není vhodné pojmenování, protože se stav krize stal v podstatě standardem.

obrázek k článku

For a New Liberty: Válka a zahraniční politika - část IV.

V mezinárodních otázkách se musí libertariáni všech zemí snažit tlačit na své vlády, aby se vyhýbaly válkám a zahraničním intervencím a aby se stáhly z jakékoliv války, jíž se již účastní.

obrázek k článku

For a New Liberty: Válka a zahraniční politika - část III.

Slovo „agrese“ dává smysl pouze na úrovni jednotlivců Smithe a Jonese, stejně tak jako samotný pojem „policejní zásah“. Tyto pojmy nemají absolutně žádný smysl na mezistátní úrovni.

obrázek k článku

Ochrana soukromí v praxi

Mezi nejdůležitější zbraně státu, které používá pro ovládání a okrádání svých poddaných, patří jednoznačně informace. Už od dávných časů všechny možné státní úřady vedou všechny možné druhy evidencí, kartoték, kádrových složek apod. Je to jedna z mála věcí, ve které je stát velmi pečlivý.

obrázek k článku

For a New Liberty: Válka a zahraniční politika - část II.

Představme si na chvíli, že máme svět se dvěma hypotetickými zeměmi: Graustark a Belgravia. Každá z nich je samostatným státem. Co se stane, když vláda Graustarku obsadí území Belgravie?

obrázek k článku

For a New Liberty: Válka a zahraniční politika - část I.

Ve chvíli, kdy není k dispozici možnost státy zrušit, si libertariáni přejí omezit oblast státní moci ve všech ohledech a jak nejvíce je to možné.

obrázek k článku

Ekonomická kalkulace podruhé

V minulém článku jsme si v kostce popsali problém nepřekonatelné ekonomické kalkulace v socialismu. Dnes se podíváme na několik dalších argumentů k tomuto tématu, aby byl ten konečný hřebík do rakve socialismu plně zatlučen.

obrázek k článku

Opomíjená ekonomická kalkulace

O socialismu se říká, že nefunguje, protože nikdo nemá pořádnou motivaci odvádět kvalitní práci. To je jistě pravda, není to ovšem zdaleka tím hlavním problémem socialistické ekonomiky.

obrázek k článku

Bitcoin pro začátečníky

Všichni jistě máme v živé paměti, co se nedávno událo na Kypru – tamní vláda na požadavek Evropské unie provedla měnovou reformu a znárodnila svým obyvatelům část úspor. Jedním způsobem, jak se této krádeži za bílého dne bránit, je například anonymní elektronická měna.

obrázek k článku

Tvrdohlaví libertariáni bez pokory

O libertariánech se často říká, že jsou namyšlení a myslí si, že ví všechno nejlépe. Zkrátka, že jim chybí pokora. Je takový názor obhajitelný?

obrázek k článku

For a New Liberty: Inflace a hospodářský cyklus: kolaps keynesiánského paradigmatu - část VI.

A pokud jde o rakouské vysvětlení – jediné smysluplné vysvětlení – stagflace? Jak je možné, že v nedávných recesích šly ceny nahoru?

obrázek k článku

Demokracie: systém expertů na všechno

Dělba práce je úžasná věc. Díky ní se lidstvo zbavilo nouze, hladu a bídy a díky ní se má dekádu od dekády lépe a lépe. Je proto škoda, že lidé – v protikladu ke své přirozené tendenci se dělby práce účastnit a prohlubovat ji – na druhé straně dělbu práce sabotují.

obrázek k článku

For a New Liberty: Inflace a hospodářský cyklus: kolaps keynesiánského paradigmatu - část V.

Rakouská teorie uměla vysvětlit nejen fenomén objasněný ricardiánci, ale také ten shluk chyb a větší intenzitu cyklu v oboru kapitálových statků. A jak uvidíme dále, je jedinou teorií, která dokáže pojmout moderní fenomén stagflace.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed