Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Eduard Horák

obrázek k článku

Juraj Bednár: Veľký reštart – recenze

Veľký reštart doporučuji každému přemýšlivému člověku, stejně jako Bednárovu předchozí knihu Hackni sa! Můžete jen vydělat a vyjít z této krize silnější a po Veľkém reštartu nakročeni směrem k antifragilitě, osobní svobodě a nezávislosti.

obrázek k článku

Nespoléhejme na stát, pěstujme paralelní společnost

Staňte se vůdcem, individualitou, která získá svou nezávislost na státu a odvážně a sebevědomě půjde za svými cíli bez ohledu na pandemii a zkázonosná rozhodnutí politiků. 

obrázek k článku

Recenze: Dominik Stroukal – Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny

Dominik Stroukal, jeden z nejlepších mladých ekonomů u nás, vydal na začátku září svou další knihu, která je věnována temným zákoutím internetu, takzvanému Dark Webu. V rámci dostupné literatury jde o počin zcela ojedinělý a velmi poučný.

obrázek k článku

SARS-CoV-2 – proč není dobrá ignorance ani víra ve státní pomoc

V tomto článku chci ukázat a vysvětlit, že otázky, čísla a grafy patří odborníkům, lékařům, politikům a šarlatánům s křišťálovými koulemi. Mně, a většině lidí, stačí zvolit si strategii, jak této krizi a pandemii čelit (popřípadě nečelit).

obrázek k článku

Hans-Hermann Hoppe za hranou politické korektnosti

Hans-Hermann Hoppe je německý ekonom, historik, sociolog a filozof. Narodil se v Německu a před několika dny oslavil své sedmdesáté první narozeniny.

obrázek k článku

Základní fakta o penězích

Existuje mnoho mýtů a pověr o tom, co jsou vlastně peníze, jak vznikají a jakou mají funkci. V následujících pár odstavcích si peníze a jejich vlastnosti přiblížíme.

obrázek k článku

Nelikvidujte dělbu práce!

Nyní vlády po celém světě chtějí svobodnou vůli, kooperaci a rozvoj společnosti zničit v zájmu boje proti pandemii koronaviru. Omezení obchodu navíc může nejvíce zasáhnout chudé africké země, kde můžou vzniknout epidemie hladomoru a bída. Vyžaduje zastavení pandemie zničení celosvětové ekonomiky?

obrázek k článku

RECENZE: Róbert Chovanculiak - Pokrok bez povolenia

Na sklonku loňského roku vyšla kniha slovenského ekonoma Róberta Chovanculiaka Pokrok bez povolenia. Jde o ojedinělý počin v rámci ekonomické literatury.

obrázek k článku

Murray Rothbard semper vivus!

Dnes uplynulo pětadvacet let od smrti jednoho z největších myslitelů dvacátého století – Murrayho Rothbarda. 

obrázek k článku

Milion zbytečných chvilek

Milion Chvilek tak sice má celkem líbivé cíle, ty jsou ovšem za současné politické situace a při současném způsobu vládnutí nereálné. Kvalitnější politiky totiž stávající demokratický systém nemá šanci vygenerovat.

obrázek k článku

Problém "plastových zákazů" a recyklace

Některé návrhy na zlepšení životního prostředí dokonce škodí, přičemž s sebou přinášejí omezení svobody, zvýšení nákladů pro producenty i spotřebitele a mnoho dalších negativních jevů.

obrázek k článku

Brexit

Tvrdý Brexit by měl přijít 31. října. Zkusme si ale alespoň nastínit některé skutečnosti, které z Brexitu vyplývají, přičemž neskutečně velká spousta důsledků je mlhavých a těžko odhadnutelných.

obrázek k článku

Falešná Zuckerbergova kryptoměna

Od roku 2020 chce Mark Zuckerberg se svým Facebookem nabídnout světu a globálním trhům novou špičkovou měnu a s ní spojenou celou infrastrukturu. Hodlá lidem poskytnout snadný a nákladově efektivní přístup ke světovým trhům a ke stále více propojenému finančnímu systému.

obrázek k článku

Úrok a hospodářská krize

Většině ekonomů je jasné, že další hospodářská krize přijde a bude ještě ničivější než ta, která devastovala světovou ekonomiku od roku 2008. Někteří jsou přesvědčeni, že krize už v podstatě započala, jiní své odhady a prognózy krotí. Co ale takovou krizi způsobuje?

obrázek k článku

"Výdobytky" demokracie

Je až neuvěřitelné, kolik lidí, bez ohledu na společenské postavení, rasu, národ, náboženské přesvědčení či pohlaví se domnívá, že současné politické uspořádání je to nejlepší, co nás v lidských dějinách může potkat.

obrázek k článku

Odbory zvyšují nezaměstnanost a snižují mzdy

Zásluhy odborů v konečném důsledku prospívají především těm, kteří se skutečné konkurence obávají a chtějí těžit ze svých funkcí, díky kterým mohou ovládat zaměstnance a určovat kdo a za jakou cenu bude pracovat i proti jejich vůli.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed