Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora HynekRk

obrázek k článku

Olympiáda očima ekonomie

Nedávno nám skončily jubilejní 30. letní olympijské hry. Tentokrát se konaly v poněkud nervózní atmosféře v Londýně.

obrázek k článku

Soukromé školství ve Velké Británii, dětská práce a stát v 19. století (5/5)

Ekonomické důsledky dalších státních zásahů a jejich vliv na chudobu a možnost zajištění vzdělávání.

obrázek k článku

Soukromé školství ve Velké Británii, dětská práce a stát v 19. století (4/5)

Ekonomické důsledky zákazu dětské práce, omezení dětské práce a povinné školní docházky.

obrázek k článku

Soukromé školství ve Velké Británii, dětská práce a stát v 19. století (3/5)

Se základním školstvím a povinnou školní docházkou je i úzce spojen problém dětské práce, a to zejména v továrnách. Přičemž děti běžně pracovaly v zemědělství. Dostávaly často nudné a vyčerpávající úkoly, jako byl odnos kamenů z pole, plení, rozhazování hnoje, odhánění ptáků atp.

obrázek k článku

Podnikatelé divokého kapitalismu

Když jsem asi před necelými třemi lety napsal článek o podnikatelích tzv. období divokého kapitalismu, netušil jsem, že existuje „Historická encyklopedie podnikatelů Čech, Moravy a Slezska do poloviny XX. století“, která umožňuje lépe nahlédnout různé „tváře“ podnikatelů tohoto převratného období.

obrázek k článku

Soukromé školství ve Velké Británii, dětská práce a stát v 19. století (2/5)

Jak je tedy patrné, tak do roku 1870 v podstatě neexistovala, až na drobné vyjímky (zločinné děti, workhousy a děti v textilních továrnách a dílnách), povinná školní docházka. Postupně se však situace začala měnit a stát začal do školství stále více zasahovat.

obrázek k článku

Soukromé školství ve Velké Británii, dětská práce a stát v 19. století (1/5)

V tomto pětidílném příspěvku se podíváme na rozsah soukromého základního školství ve Velké Británii (především v Anglii a Walesu) v době 19. století, přiblížíme si rozmanité typy soukromých škol, podíváme se na zásahy státu do vzdělání a na problém dětské práce.

obrázek k článku

Lázně Kyselka, vlastnictví a uspokojování potřeb

Bývalé lázně v Kyselce, které vybudoval slavný podnikatel s minerální vodou H. K. Mattoni, jsou dnes dle časopisu Euro téměř v troskách. Stavby jsou památkově chráněné. V současnosti se zdá, že možná už za rok se řada staveb ocitne úplně ve zříceninách.

obrázek k článku

Ne až tak divoký „divoký“ kapitalismus podruhé (3/3)

Přesnější informace lze získat ohledně financování MPM, které patřily pod brněnskou OPM. Analyzujeme si několik jejich rozpočtů z roku 1937.

obrázek k článku

Ne až tak divoký „divoký“ kapitalismus podruhé (2/3)

OPM pokrývaly celou Moravu. Jejich financováni bylo již hybridní - tj. soukromě-veřejné. V materiálu z roku 1926 se zmiňují dotace obdržené z veřejných rozpočtů, a to se snižující se intenzitou.

obrázek k článku

Ne až tak divoký „divoký“ kapitalismus podruhé (1/3)

V době před výraznějším angažováním státu v oblasti sociální péče existovaly v našich krajích vedle péče obecní a zemské i soukromé dobrovolné aktivity. Jednou z oblastí, kde se tyto aktivity odehrávaly, byla i péče o děti.

obrázek k článku

Ne až tak „divoký“ divoký kapitalismus aneb špacír několika městy divokého kapitalismu

Pokud se někdo zeptá, jaká byla sociální péče v dobách tzv. divokého kapitalismu (tj. období zhruba od 1. poloviny 19. století do roku 1914), tak se mu zpravidla dostane odpovědi, že byla nedostatečná a že existovaly sem tam chudobince, chorobince a sirotčince a žebrota.

obrázek k článku

Dobrovolný způsob ochrany přírodních a kulturních památek

National Trust působí ve Spojeném království a představuje dobrovolnou organizaci, která se zabývá ochranou přírodních a kulturních památek v zemi (vyjma Skotska, kde působí podobná organizace).

obrázek k článku

Kam s ním? Aneb poplatek za komunální odpad pod drobnohledem

Máme tu opět období, kdy je nutné zaplatit povinný poplatek za komunální odpad.

obrázek k článku

Školou k loajálnímu poddanství

Škola je považována za jeden z významných faktorů, který formuje člověka. Často se vedle rodiny považuje za faktor nejdůležitější. V našem státě je školství prakticky výhradně doménou státu.

obrázek k článku

Soukromá MHD v Moskvě

V rámci výuky ruského jazyka jsem se dozvěděl zajímavé informace o soukromé hromadné dopravě v Moskvě. Není důvod se o ně nepodělit.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed