Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora HynekRk

obrázek k článku

Tzv. české výrobky

obrázek k článku

Bezdomovectví jako osobní selhání

Jak vidno existují dobré důvody, aby člověk nepřispíval bezdomovcům bez jakéhokoliv rozlišování na zasloužilé a nezasloužilé potřebné. Kdo tak chce činit, ať tak činí, ale na své vlastní náklady.

obrázek k článku

Je tzv. nedobrovolná nezaměstnanost vždy nedobrovolná?

Na nezaměstnanost se hledí často jako na selhání společnosti a společnost je volána k odpovědnosti. Avšak ve skutečnosti jde mnohdy o nezaměstnanost dobrovolnou.

obrázek k článku

Zprivatizovat: Vlády selhávají v ochraně ohrožených druhů

V každém z těchto případů nejen, že byly direktivní přístupy veřejného sektoru neadekvátní, ale mnoho z nich předně zapříčinilo ohrožení zvířat. V případě, že vlastnická práva jsou nedotčena, jasně definovaná a chráněná - ziskové stimuly pravděpodobněji zajistí, že počty těchto zvířat budou růst.

obrázek k článku

Jsou chudí pracující chudí vinou svých zaměstnavatelů?

Zdá se, jakoby za problém relativní chudoby pracujících mohli zaměstnavatelé, kteří nenabízí dostatek kvalitních pracovních příležitostí a nabízejí podhodnocené pracovní pozice. Ale věc tak jednoduchá není.

obrázek k článku

Veřejná dodávka vody na příkladech z USA

Bezprostředně po četných otravách olovem ve městě Flintu, dodávce vody řízené Michiganskou vládou, někteří komentátoři ihned začali hledat cestu, jak obviňovat soukromý sektor.

obrázek k článku

Eugen Böhm von Bawerk – kde se narodil před 165 lety slavný ekonom

Je poměrně známo, že slavný rakouský ekonom, politik a jeden ze zakladatelů rakouské ekonomické školy Eugen Böhm von Bawerk se narodil v Brně dne 12. února 1851 (některé prameny tvrdí chybně, že se narodil ve Vídni). Díky bádání v archivních dokumentech je také možné určit, kde se tak přesně stalo.

obrázek k článku

Náš monetární systém favorizuje bohaté a škodí chudým

Rozhovor s dr. P. Bagusem o jeho nové knize a o tom, jak jisté politicky vlivné skupiny benefitují z našeho moderního peněžního systému.

obrázek k článku

Je potřebný nový fotbalový stadion v Brně?

V květnu tohoto roku byla odhalena maketa nového fotbalového stadionu v Brně. Opravdu je nový stadion potřeba? Navíc, když náklady na něj zaplatíme všichni?

obrázek k článku

Hitlerovo rovnostářství

To, že Adolf Hitler a jeho režim byl poměrně dost rovnostářský, plyne už z předchozích dvou dílů této série článků. Tento díl tedy bude spíše jen doplňkem předchozích. Adolf Hitler se již ve své známé knize "Mein Kampf" vyjádřil o tom, že všeobecné vyrovnávání je jistě spravedlivým vývojem.

obrázek k článku

Plánovaný chaos na kolejích aneb o brněnském nádraží

V Brně se již delší dobu vášnivě diskutuje o hlavním nádraží, které již kapacitně nevyhovuje potřebám obyvatel města. Velké rozpory panují okolo způsobu jak tuto situaci řešit. My se na celou situaci podíváme z pohledu čistě ekonomického.

obrázek k článku

Proč diskriminovat?

V minulých dobách říci někomu, že diskriminuje, platilo za kompliment. Znamenalo to, že má vkus: mohl rozlišovat mezi bídným, průměrným, dobrým a výborným. Jeho schopnost dělat jemné rozdíly, mu dovolovala žít lepším životem než jindy.

obrázek k článku

Agresivní nacionalismus od Ludwiga von Misese

Etatismus - ať intervencionismus nebo socialismus - musí vést ke konfliktu, válce a totalitárnímu útisku velké části obyvatel. Správný a pravý stát za etatismu je stát, ve kterém já nebo moji přátelé mluvící mým jazykem a sdílející moje názory jsou nadřazení.

obrázek k článku

Ludwig von Mises, secese a dnešní Ukrajina

Válka ve velkém stylu na východní Ukrajině sice přestala, možná ovšem jen dočasně, ale drobné konflikty se zde pořád vyskytují. Nejistota ohledně dalšího vývoje zůstává poměrně velká.

obrázek k článku

Prodej ovoce a zeleniny z vlastní zahrady? Aneb podnikání v ČR jen pro bohaté

Podnikání v tomto sektoru je spíše pro bohatší, pro ty kteří mají peníze a čas na plnění těchto předpisů anebo peníze na pokuty a úplatky (to je prý snad i rozumnější cesta).

obrázek k článku

Hitlerův stát blahobytu

O přínosech a nákladech pozoruhodného Hitlerova socialistického experimentu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed