Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora HynekRk

obrázek k článku

Problém volného času v Ekonomii dobra a zla

Kniha „Ekonomie dobra a zla“ od ekonoma Tomáše Sedláčka se stala bestsellerem. Přesto se domnívám, že je v některých směrech diskutabilní. Tím však netvrdím, že je tomu tak ve všech směrech.

obrázek k článku

Věda a byrokracie aneb Čornejová versus Mises

Zabývejme se situací, kdy je věda financována z veřejných rozpočtů. Pak však příjem nesouvisí přímo s produktem poskytovaným společnosti.

obrázek k článku

Recenze: Mýty o socialistických časech

Na konci minulého roku vyšla kniha

obrázek k článku

Potřebujeme povinné pojištění? Aneb jedna historická zkušenost

Je to již mnoho desetiletí, co je v našich končinách zavedeno povinné sociální (tj. i důchodové a nemocenské) a zdravotní pojištění.

obrázek k článku

Pracovní doba v dobách divokého kapitalismu

Jedním z kritických soudů vynášených vůči období tzv. divokého kapitalismu je i dlouhá pracovní doba v továrnách a živnostech. V tomto příspěvku si ukážeme, že tento soud není ani zdaleka tak oprávněný, jak se může na první pohled zdát.

obrázek k článku

Epstein R. A.: Právo, ekonomie a politika

Kniha profesora R. A. Epsteina „Právo, ekonomie a politika“ je již několikátou knihou na téma právo a ekonomie (Law and Economics), která se objevila v češtině. Tato kniha je složena ze šesti statí, z nichž jednu si nyní přiblížíme.

obrázek k článku

Pavel Schreier: Příběhy z dějin našich drah aneb příběhy z dějin etatismu

Poměr státu k železnicím prošel v Českých zemích za starého Rakouska (později Rakouska-Uherska) složitým vývojem a několika etapami. Zatímco úplně první železnice byly soukromými podniky, již záhy začaly vznikat i železnice státní.

obrázek k článku

Lukáš Kovanda: Příběh dluhové smršti

Tato kniha více méně volně navazuje na knihu "Příběh dokonalé bouře" od téhož autora, která se zabývala současnou finanční krizí, a která také obsahovala rozhovory s významnými osobnostmi z oblasti ekonomie případně ekonomické historie.

obrázek k článku

Soukromá MHD v minulosti a současnosti

V dřívějších dobách bývalo a provozování MHD bylo podnikání jako každé jiné. V tomto příspěvku se podíváme (nejen) na soukromý provoz MHD v našich zemích za Rakouska-Uherska a tzv. první republiky.

obrázek k článku

Útěk do továren

Čas od času pronikají do tisku v bohatých zemích zprávy o špatných pracovních podmínkách a bídném životě továrních dělníků v zemích tzv. třetího světa. Zejména se jedná o rychle se industrializující země východní Asie a především Čínu.

obrázek k článku

Jan Kuklík: Co je zralé pro znárodnění?

Aneb zestátnění v Československu roku 1945 a F. A. von Hayek

obrázek k článku

Vzdělání pro chudé aneb nezapomínejme na charitu

V tomto příspěvku se podíváme na charitativní financování vzdělání a zejména jeho zpřístupnění chudým, pomocí tzv. školských spolků v našich zemích v době před první světovou válkou (případně i za první republiky), tj. před vznikem státu blahobytu, tak jak ho známe dnes.

obrázek k článku

F.A. von Hayek: Cesta do otroctví

V minulém roce se na pultech knihkupectví objevil dotisk druhého vydání nejznámější knihy Friedricha Augusta von Hayeka. Pojďme si ji přiblížit.

obrázek k článku

Velká cena města Brna: letos naposledy? Žádná tragédie!

Stát na pořádání soutěže nic nepřispívá, nicméně město Brno Automotodromu každoročně dává z veřejných financí 10 miliónů korun a Jihomoravský kraj dalších 8 miliónů korun.

obrázek k článku

Ludwig von Mises: Byrokracie

upoutávka na recenzi knihy

obrázek k článku

Anthony Browne: Úprk rozumu aneb o politické korektnosti - recenze

Kniha Anthony Browneho „Úprk rozumu“ (podtitul „Politická korektnost a smrt veřejné rozpravy v moderní Británii“) se zabývá fenoménem politické korektnosti a jeho dopady na společnost.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed