Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora HynekRk

obrázek k článku

Laura Hillier, RIP

20. ledna 2016 18letá Laura Hillier zemřela obklopená svou rodinou, když čekala na transplantaci kmenových buněk k léčbě její akutní myeloidní leukémie. Laura nezemřela kvůli nedostatku kostní dřeně dárců, ale kvůli dlouhé čekací listině na lůžko, ačkoliv dárce měla nalezené.

obrázek k článku

Socialismus a válka

Socialisté trvají na tom, že válka je jedním z mnoha zel kapitalismu. V nastávajícím ráji socialismu, tvrdí, nebudou více války. Samozřejmě mezi námi a touto mírovou utopií budou ještě vybojovány nějaké občanské války. Ale s nevyhnutelným triumfem komunismu všechny konflikty zmizí.

obrázek k článku

Kontrola pobírání sociálních dávek v ČR? Jednou za uherský rok

Ve článku se zaměřím na v článku popsanou četnost kontroly pobírání sociálních dávek, a to konkrétně dávek v hmotné nouzi. Jedná se o příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádnou okamžitou pomoc.

obrázek k článku

A Short History of Man od H. H. Hoppeho

V roce 2015 vydal Ludwig von Mises Institut z Alabamy další knihu ekonoma, filosofa a libertariána H. H. Hoppeho. V tomto příspěvku ji chci trochu přiblížit.

obrázek k článku

Proč diskriminovat?

V minulých dobách říci někomu, že diskriminuje, platilo za kompliment. Dnes, v našich politicko-korektních časech, diskriminace implikuje rasovou a/nebo sexuální nenávist.

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller a trh práce

Citace z knihy Abeceda prosperity nám dovoluje nahlédnout myšlenkový svět mistra Kellera, který se podobá myšlenkovému světu jiných socialistických buditelů. Tento svět se skládá z předpokladu toho, že výrobní faktory a produkty nejsou vzácné, ale jsou dostupné v nekonečném množství.

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller a ekonomové jako obhájci otrokářství

Víte, že podle sociologa profesora Jana Kellera jsou ekonomové v podstatě obhájci otroctví? Ne, pak neznáte jeho odborný výklad v jeho knize Abeceda prosperity pod heslem Lidský zdroj.

obrázek k článku

Liberálové a militaristé v Prusku

Někteří věrní mužové ještě lpěli na idejích svobody a demokracie, statečně bojujíce proti spojenému útoku na liberalismus zprava i zleva. Ale byli ztracenou skupinou. Liberálové vymírali. Nová generace dokonce neznala ani význam tohoto slova.

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller: Zbraně a lidově tvořívá ekonomie

Málo známým faktem působení sociologa Jana Kellera je jeho hluboké porozumění pro lidově tvořivou ekonomickou školu. Profesor Keller patří k jejím hlavním současným představitelům. Pěkně je to vidět na případu jeho knihy Abeceda prosperity v hesle Zbraně.

obrázek k článku

Nemocenské pojištění osob samostatně výdělečně činných - ostrůvek svobody

Nemocenské pojištění osob samostatně výdělečně činných v České republice dodnes představuje ostrůvek svobody v moři povinných státních pojištění. Pojďme se na něj v této stati podívat.

obrázek k článku

Socialista Ferdinand Lassalle

Lassallova krátká demagogická kariéra je pozoruhodná, protože po prvýkrát se v Německu ideje socialismu a etatismu jevily na politické scéně jako opozice k liberalismu a svobodě.

obrázek k článku

Návrat ze SSSR a Poopravení Návratu ze SSSR od Andrého Gida

V roce 2015 vyšla v češtině kniha Návrat ze SSSR a Poopravení 'Návratu ze SSSR' od francouzského spisovatele Andrého Gida. V roce 1936 podnikl podrobnou cestu po SSSR, jehož byl dle vlastních slov obdivovatel a milovník.

obrázek k článku

Ne až tak divoký divoký kapitalismus ve zkratce (II/II)

Významné v anglosaském světě i v Českých zemích byly svépomocné spolky nižšísch vrstev zřízené za účelem pojištění v nemoci, úrazu, úmrtí, úspor, stáří a podobně.

obrázek k článku

Ne až tak divoký divoký kapitalismus ve zkratce (I/II)

Tato stať má čtenáře seznamovat s dobrovolným sociálním systémem v dobách habsburského mocnářství a první československé republiky. Jde zde o výběr toho, co jsem v předchozích letech v literatuře a archivních materiálech našel a nastudoval.

obrázek k článku

Sonda do (nejen) zásobování východomoravské vesnice v době normalizace (III/III)

Třetí a závěrečný díl Hynka Rk o výrobě a zásobování za doby normalizace, o čemž můžeme najít zajímavé poznatky v obecních a městských kronikách. Tentokrát se dotkneme i vyvlastňování, byrokracie nebo exekucí.

obrázek k článku

Sonda do (nejen) zásobování východomoravské vesnice v době normalizace (II/III)

Druhý díl seriálu, který nás vrací do doby normalizace, o které se můžeme v kronikách dočíst do velkých podrobností. Tentokrát o známých nedostatcích v zásobování.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed