Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora HynekRk

obrázek k článku

Recenze: Korupce: Ekonomie vs. mýty

Na konci minulého roku se objevila na pultech knihkupectví kniha autorů Pavla Rysky a Jana Průši (svého času publikovali i na webu Liberálního institutu) s názvem „Korupce: Ekonomie vs. mýty“.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu XIVb: Průmysl na Slovensku – Diskoordinace v hospodářství

Poslanec Miroslav Smatana upozornil na 18. schůzi SNR i na problém diskoordinace v dodávkách komplemetárních výrobních statků včetně práce, které byly nutné pro dokončení výroby, zmínil i neplnění potřeb spotřebitelů a problémy s vědou a výzkumem i kvalitou.

obrázek k článku

Dějepis podle státu a nedokonalé informace

Rozhodl jsem se podívat na to, jak si stát poradí s nedokonalými a asymetrickými informacemi, a to na příkladu učebnice dějepisu.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu XIVa: Průmysl na Slovensku

Základy ekonomického růstu na Slovensku odhalil na 18. schůzi Slovenské národní rady ze dne 24. října 1985 dlouholetý předseda vlády Slovenské socialistické republiky komunista Peter Colotka, který si jinak pochvaloval vcelku dosažení cílů a poukázal i na snížení spotřeby surovin.

obrázek k článku

Všude dobře kromě doma?

Řada lidí není spokojena se stavem společnosti v České republice. Prý je tu velký nepořádek, korupce, podvody a podobně. Jinde prý tomu tak není anebo tomu není až tak moc. Většinou však takové věci říkají ti, co nevytáhnou z českého rybníčku pořádně paty.

obrázek k článku

Otázka sociální V: Jezdíme zadarmo

Jak jsem již nakousl ve čtvrté části této série, tak se dá jezdit za určitých podmínek veřejně zajišťovanou hromadnou dopravou i zdarma. Vyjdu zde ze svých pozorování.

obrázek k článku

Otázka sociální IV: Lze vyjít se sociálními dávkami?

Co se týká potravin, tak jsem experimentoval na sobě. Několik dní jsem se stravoval levně. Je ovšem pravdou, že takhle se stravuji celkem běžně. Tudíž pro mne tato kuchyně nebyla celkem žádné novum a věděl jsem, co mám koupit a uvařit.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu XIII: Poznámka k dotování Slovenska

Dle kolektivu autorů „Hospodářských a sociálních dějin Československa v letech 1918-1992“ bylo období komunismu spojeno se snahou hospodářského vyrovnávání obou částí Československa.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu XII: Průmysl a otázka sociální podruhé

Ke cti některých tehdejším poslancům (z nichž někteří byli pracujícími v různých veřejných podnicích) slouží, že se zajímali o poměry panující v průmyslu.

obrázek k článku

Otázka sociální III: Ubytovny pro sociálně slabé a závislost na sociálních dávkách

V této části se podíváme na ubytovny (případně i podobné nájemní bydlení) pro sociálně slabé, kteří jsou závislí na sociálních dávkách a na problémy, které jsou s těmito ubytovnami spojené.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu XII: Průmysl a otázka sociální

V této části se nakrátko vrátíme ještě k problematice průmyslu v době 7. (1981 až 1985) a hlavně 8. pětiletky (1986 až 1989). Tentokrát se podíváme do stenoprotokolů 9. schůze České národní rady (ČNR) ze dne pondělí 11. dubna 1988.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu XI: Devizové přísliby jako zdroj korupce a klientelismu

V této kapitole se podíváme na individuální soukromé cestování do zahraničí (tj. nikoliv na organizované turistické zájezdy apod.), a to především na cestování do kapitalistických států, ale případně i do Jugoslávie a socialistických zemích.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu X: Dějiny socialistických obcí

V této části ponecháme stranou stenoprotokoly z jednání České národní rady a hospodářské dějiny a podíváme se opět pro zpestření na dějiny několika obcí za socialismu.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu IX: Průmysl, zaostalost a dikoordinace - Neplánované plánování

Ministr financí J. Nikodým ve svém projevu poukazoval na selhání jediného muže v socialismu.

obrázek k článku

Politický proces a jeho negativní externality na historickém příkladu

Lidé chybují a dopouštějí se omylů i nepravostí. Je pak jen logické, že i dobrovolné směny mezi lidmi (tj. tzv. trh) jsou tímto zasaženy. Nic není dokonalé.

obrázek k článku

U rudého snědeného krámu IX: Průmysl, zaostalost a diskoordinace - Ministr financí ČSR hovoří

Ministr financí České socialistické ekonomiky ČSR, ekonom, komunista a porevoluční pracovník v bankovnictví Jiří Nikodým se zamýšlel nad stavem hospodářství na 6. schůzí ČNR ze dne 30. června 1987.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed