Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Je někdo šokován vysokou nezaměstnaností mladých?

Situace v USA je tak zlá, že někteří mladí berou i neplacené stáže, což vlády států (samozřejmě s podporou odborů) prohlásili za ilegální.

obrázek k článku

Zlato versus částečné rezervy

Současná celosvětová inflace napáchala, a ještě napáchá, nesmírné škody. Může ovšem vést k jedné úžasné věci. Může umožnit obnovení (možná je přesnější říci vytvoření) čistého zlatého standardu.

obrázek k článku

Koalice vepřových hlav

Stát je zlo, čiré zlo. Je jedno, jestli v jeho čele stojí oranžoví nebo modří.

obrázek k článku

Latinskoamerický cirkus: Argentina vs. Chile

Jednou z mnoha krajin, kde populismus zvítězil nad liberalizací, svobodou a koneckonců i nad tvrdou prací, byla Argentina.

obrázek k článku

Americký rozpočet a Obamova vize

Obamův rozpočet je tak neuvěřitelně naivní, že jej může nekriticky přijmout snad jen adolescentní publikum.

obrázek k článku

Ludwig von Mises: Byrokracie

upoutávka na recenzi knihy

obrázek k článku

Matematika versus ekonomická logika

Někteří ekonomové tvrdí, že jediné smysluplné řešení ekonomických problémů poskytují matematické metody, a ekonomy používající logiku dokonce označují jako „literární“ ekonomy.

obrázek k článku

Murray Rothbard by dnes oslavil 85 let

obrázek k článku

Pensijní deforma

Asi se po dlouhé době na něčem shodnu s levicí... Konkrétně na tom, že premiér Nečas nám namísto snesitelného stáří připravuje na stará kolena pořádný nečas.

obrázek k článku

Pokles ekonomické svobody

Mezi lety 1980 a 2007 existoval postupný ale stabilní pohyb směrem k ekonomické svobodě. Nicméně když začal svět čelit finanční nestabilitě a ekonomickému poklesu v roce 2008, průměrné hodnocení ekonomické svobody poprvé po několika desetiletích spadlo.

obrázek k článku

Stát čistí trh

Stát se rozhodl, že bude nyní po nějakou dobu páchat dobro v oblasti finančního poradenství. Vláda chce totiž vyčistit trh finančních poradců.

obrázek k článku

Směrem k národnímu socialismu

Podnikatel musí nejenom vzorně dodržovat zákony, ale také podlézat státním úředníkům.

obrázek k článku

Jak volný trh chrání životní prostředí

Měli bychom být připraveni dát šanci tržnímu přístupu k ochraně životního prostředí, který zde existoval v minulosti a i v současnosti by mohl sloužit lépe než stávající systém. V dlouhém období je soukromé vlastnictví nejefektivnějším ochráncem životního prostředí.

obrázek k článku

Peníze jsou kořenem všeho dobra

Peníze nejsou zlo. Jsou nezbytným a nepostradatelným prostředkem pro to, aby se lidský život vůbec mohl pozvednout nad úroveň zvířecí existence.

obrázek k článku

Zvýšení DPH: rozdíl mezi námi a Švýcarskem

Naše „pravicová“ vláda řeší důchodový deficit zdvojnásobením daně z přidané hodnoty u čtvrtiny našich nákupů. Vytáhne nám z kapes navíc ročně 58 miliard.

obrázek k článku

Hong Kong: Nejsilnější z tygrů

Moderní historie Hong Kongu se začala psát v 19 století. Zásadní roli v ní shodou okolností sehrál jeden unikátní obchodní artikl. Velká Británie totiž právě tehdy objevila komerční potenciál opia pěstovaného v Bengálsku a Biháru.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed