Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Bezohlední spekulanti. Jak s nimi zatočit?

Stává se jakýmsi koloritem, že politici házejí vinu za své činy na jiné. Nejlépe pak ty, kteří se nemohou bránit, protože je vlastně nikdo nezastupuje. Kdo ale ve skutečnosti jsou tito spekulanti, kteří nám údajně tak škodí?

obrázek k článku

Dvě vize pro Evropu

Již od vzniku Evropské unie probíhá souboj mezi advokáty dvou rozdílných ideálu. Jaký postoj by měla zaujmout: klasicky-liberální vizi, nebo socialistickou vizi Evropy?

obrázek k článku

Seminář rakouské ekonomie

INESS Vás zve na seminář rakouské ekonomie konající se 17.-20. března v obci Brusno.

obrázek k článku

10 dôvodov prečo nezrušiť otroctvo

Snaha zrušiť otroctvo je nepraktická a je len bláznivou utópiou. Len pochabý rojko by také niečo myslel vážne. Seriózni ľudia by takými bludmi čas nemrhali.

obrázek k článku

Sčítání dobytka

Zanedlouho se dočkáme jedné věci, která se opakuje každých deset let, a která ukazuje kolosální neschopnost, těžkopádnost a zlomyslnost státního aparátu v celé své nahotě. Jedná se o sčítání lidu, v libertariánské blogosféře též sčítání ovcí, sčítání dobytka atd.

obrázek k článku

Dolar spáchal sebevraždu

Zdroje přeci jsou a dle Bennieho lze navíc řádově stovky milionů dolarů označit za „víceméně nulové náklady“. Chápu, mít moc vytvořit stovky miliard pár úhozy na klávesnici zřejmě člověku změní perspektivu.

obrázek k článku

Spojené státy socialistické

Po zhroucení Sovětského svazu neměly Spojené státy vážného konkurenta. Řada politologů a ekonomů proto propadla mylné naději, že nás čekají světlé zítřky v míru a prosperitě.

obrázek k článku

Krize demokracie

Všemocný suverénní parlament, jenž není omezený na stanovování obecných pravidel, znamená, že máme svévolnou vládu. Co horšího, vládu, která se nemůže, i kdyby si to přála, řídit principy, nýbrž musí se udržovat rozdáváním darů jednotlivým skupinám.

obrázek k článku

Hodnota peněz

Říká se, že krása je v očích vidoucího. Stejně tak je hodnota v očích hodnotícího. Hodnota sama o sobě je subjektivní. Je v nás, nikoliv ve věcech.

obrázek k článku

Zločin a trest ve svobodné společnosti

Nikoho asi příliš nepřekvapí, že Stát, který selhává při poskytování tak prostých služeb jako je doprava nebo vzdělání, selhává při poskytování spravedlnosti přímo dokonale.

obrázek k článku

O (údajné) potravinové krizi a monetární tsunami

Od začátku finanční krize zvýšil Fed svou bilanci z o 1 600 miliard na současných 2 500 miliard dolarů. Rezervy, které obchodí banky drží na účtu Fedu, ale během stejné doby vzrostly pouze o 1 000 miliard dolarů.

obrázek k článku

Mises akademie

Přemýšleli jste o kursech na Mises Academy?

obrázek k článku

Mýty o sobectví a racionalitě

Kvalitní ekonomická teorie předpokládá pouze to, že lidé jednají.

obrázek k článku

Moudrý stát zasahuje

Ve státním žádný výběr nemáme, platí jedny pravidla všude a o jejich znění rozhodují „experti“ typu Huml či John.

obrázek k článku

Žijeme v demokracii, nebo státokracii?

Od roku 2000 vzrostly mzdy ve veřejném sektoru o 11 000 korun, v soukromém sektoru to bylo jen 10 300 korun. Produktivita státních zaměstnanců je dle mnoha manažerů o mnoho nižší než v sektoru soukromém.

obrázek k článku

Jsou strnulé mzdy tržním selháním?

Tak jako George W. Bush si i Karl Smith myslí, že je potřeba nejprve porušit laissez-faire, aby ho pak mohl zachránil.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed