Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Není všechno zlato, co se třpytí

I mezi prodejci zlata existují šejdíři a podvodníci

obrázek k článku

Peníze a ekonomický cyklus

Pokusím se ovšem odolat pokušení svou přednášku přehnaně dramatizovat a budu se snažit dobrat se fundamentálních ekonomických pohybů, které jsou základem těchto viditelných fenoménů.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část X.

Třetí strany, které nejsou stranami smlouvy a nejsou v „zasvěcenosti“ se smluvním zavazovatelem nebo zavázaným, nejsou spoutány smluvním vztahem.

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 6. Jak obchod mění naši životní úroveň

Ne vše, co děláme dobře, stojí za to dělat. A dokonce věci, které stojí za to dělat nyní, nemusí stát za to dělat zítra. Soběstačnost je cesta k chudobě. Inovace a obchod jsou cestou k prosperitě.

obrázek k článku

For a New Liberty: Stát jako agresor - část II.

Jestliže je konečná pravomoc interpretovat ústavu dána státnímu Nejvyššímu soudu, potom existuje nevyhnutelná tendence Nejvyššího soudu souhlasit se stále rostoucí mocí jeho vlastního státu.

obrázek k článku

Trhy neselhávají

Asi každý, kdo se na nějakém stupni vzdělání setkal s předmětem alespoň vzdáleně se dotýkajícím veřejné správy, byl poučen, že jeden z hlavních důvodů existence státu je tržní selhání.

obrázek k článku

Středověký Island

Historie Islandu se začíná psát kolem roku 870, kdy na ostrov připlouvají první kolonizátoři. Značná část jich pochází z Norska, kde právě nad většinou území usurpoval moc Harald Krásnovlasý.

obrázek k článku

Štát, demokratické voľby a sloboda

Pred niekoľkými rokmi som zastával názor, že každý štát pôsobí viac zlého ako dobrého, a že každá oblasť, kam štát pchá svoje špinavé paprče, by na tom bola lepšie, keby tam tie svoje paprče nepchal.

obrázek k článku

Časová preferencia, úrok a marshmallow

Zlý bankár. Žiadne marshmallow.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část IX.

Zákony by měly chránit právo jedince na jeho tělo a právo legitimně získávat vzácné zdroje (majetek). Neexistuje přirozené právo k myšlenkovým objektům – k jedincovým duševním inovacím a výtvorům – ale pouze ke vzácným zdrojům.

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 5. Komparativní výhody

Před téměř dvěma sty lety David Ricardo objevil na směně něco, co není úplně triviální, a začalo se tomu říkat komparativní výhody. Následuje příběh, který nám dovolí společně prozkoumat tajemství obchodu.

obrázek k článku

For a New Liberty: Stát jako agresor - část I.

Hlavní podstatou libertariánských myšlenek je oponovat jakékoliv a veškeré agresi proti vlastnickým právům jedinců na jejich vlastní osobu a na materiální objekty, které dobrovolně nabyli.

obrázek k článku

Hvězdičko blýskavá

Zdá se, že nejznámějšího českého ekonoma, Tomáše Sedláčka, potkal osud americké ekonomické superstar, Paula Krugmana.

obrázek k článku

Přechod od monarchie k demokracii (1789–1918)

Dědičné monarchie reprezentují historický příklad vlád vlastněných soukromě a demokratické republiky zase vlád ve veřejném vlastnictví.

obrázek k článku

Evropské dluhové impérium a ekonomie podle Tomáše Sedláčka

Půjčit MMF je holé šílenství. O tom by nemělo být v ekonomii sporu. Přesto se ekonomové z většiny různých spekter staví na stranu politiků a přicházejí s argumenty, proč půjčit peníze na záchranu eurozóny.

obrázek k článku

Socializmus, alegória.

Profesor ekonómie zaviedol v triede známkový socializmus.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed