Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Konsekvence věkové segregace na školách

Rozdělení dětí do tříd podle věku se na první pohled může zdát zcela marginální problematikou, avšak při bližším zkoumání zjistíme, jak právě toto rozdělení může být velice významným faktorem kupříkladu pro vznik šikany na školách.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (32. díl - Dopad soudního verdiktu na Ameriku)

Verdikt druhého soudu o vině Algera Hisse byl důležitým milníkem Amerického politického a kulturního života. Žádná jiná jednotlivá událost nevytvořila tolik obav z komunistických špionů v Americe a z neloajality vlastních vedoucích činitelů.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (31. díl - Závěrečné proslovy a verdikt v druhém soudním procesu)

Zde je převyprávění a shrnutí závěrečného proslovu Clauda Crosse v druhém soudním procesu. Tento proslov trval pět hodin. Cross nebyl obdařen hereckým nadáním Lloyda Strykera. Odvedl kompetentní obhajobu, ale zacházel při ní do mnoha detailů.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (30. díl - Překvapivý svědek)

Svědectví Edith Murrayové, stejně jako řada dalších detailů jako převod auta, koberec atd. oslabilo Hissův příběh o tom, že jeho známost s Crosleym byla krátká, nepříjemná a skončila v roce 1935. Oproti tomu potvrdila příběh Chamberse o blízkém přátelství.

obrázek k článku

O svobodu se nemá prosit

Jak plytký je náš přístup ke svobodě? Kolik lidí vám řekne, že právě svoboda je pro ně ta nejdůležitější hodnota? A kolik z nich to svými dalšími názory popírá?

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (29. díl - Chambersův mentální stav)

Murphyho křížový výslech Bingera byl publikován v knižní formě a stal se součástí vysokoškolských skript, ze kterých se studenti práv učí, jak naložit s podobným „odborným“ svědectvím, či ještě lépe, proč si do soudní síně nezvat jako svědky takovéto odborníky.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (28. díl - Hede Massingová)

"Dorazila jsem do domu pana Fielda. Poté přišel Alger Hiss. Měli jsme několik koktejlů a v průběhu večera jsme se s Algerem Hissem ocitli chvíli o samotě. Nevzpomínám si, kdo přesně řekl co, ale podstata naší konverzace byla: Takže vy se snažíte odlákat Noela Fielda do své organizace?"

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (27. díl - Druhý soud)

Druhý soud byl v mnoha aspektech opakováním prvního. Ani Chambers, ani Hiss ani žádná z jejich manželek neudělali velkou chybu ve svých výpovědích. Chambers nyní dostal prostor projevit svoji výmluvnost a odvyprávět celý příběh.

obrázek k článku

Windfall tax – daň ze zisků, které přinesl vítr

Windfall tax je v posledních týdnech mezi českými ekonomy a investory na kapitálovém trhu často probírané a velmi kontroverzní téma. O co přesně se jedná, jaké problémy se tato daň snaží řešit, jaké jsou její negativní dopady a proč byla komunikace vlády o možnosti jejího nasazení chybná?

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (26. díl - Závěrečné proslovy a verdikt)

„Prosím vás, podívejte se do svého svědomí. I když jsem v tomto případě kráčel údolím smrti, Algere Hissi, tvá noční můra se již chýlí ke konci. Spi klidně. Tvůj případ, tvůj život, tvá svoboda jsou v dobrých rukou.“

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (25. díl - Rodina Catlettova)

Jako ve spoustě dalších aspektů tohoto případu, jsou zde možné verze toho, jak se mohly věci stát, které by vyhovovaly Hissovým a pak daleko pravděpodobnější verze, které jsou vůči nim nepříznivé.

obrázek k článku

Jak funguje Bitcoin?

Tento článek bude na pochopení lehce složitější, ale když si jej přečtete, pochopíte základy fungování Bitcoinu a získáte tak konkurenční výhodu oproti naprosté většině světové populace.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (24. díl - Priscilla Hissová a charakteroví svědci)

Paní Hissová se dostavila na lavici svědků hned po svém manželovi. Poskytla verzi vztahů své rodiny s Crosleym, která byla velmi konzistentní s verzí jejího manžela. Jediným rozdílem bylo, že si vzpomněla na to, jak se několikrát Crosleyovi zastavili u nich na návštěvu, když její manžel nebyl doma.

obrázek k článku

Co je to Bitcoin a proč vznikl?

Bitcoin je tu s námi již od roku 2009 a neustále nabývá na své popularitě. Prvně si zde popíšeme problémy současných peněz a až následně to, co vlastně Bitcoin je a jak tyto problémy řeší.

obrázek k článku

Případ Algera Hisse (23. díl - Výpověď Algera Hisse)

Po čtyřech dnech křížového výslechu Hiss utrpěl jen malé očividné škody k tomu, co bylo zřejmé už před jeho výpovědí, ale na povrch vyplavalo, jak těžké je si ho skutečně oblíbit.

obrázek k článku

Veřejné statky

V tomto článku si společně rozebereme, zda trh může při řešení problémů spojených s veřejnými statky selhat a zda následné státní řešení tohoto problému nemůže způsobit další neefektivnosti.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed