Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Právo kupecké a mezinárodní obchod

Populární názor, že kvetoucí mezinárodní obchod potřebuje Stát, může být populární, ale je také mylný. Měli bychom poděkovat Právu kupeckému za obrovský nárůst bohatství, které obchod vytvořil.

obrázek k článku

Kdo vytvořil problém nových drog?

Nové drogy. Nové látky dělají vrásky na čele mnoha politikům a protidrogovým expertům. Možná oprávněně, avšak jejich zákazem se nic nevyřeší. Naopak — zákaz jiných drog stál na počátku všeho.

obrázek k článku

Historické prostředí vzniku Rakouské ekonomické školy

Bývá zvykem stopovat vlivy prostředí na génia a jeho výkony. Lidé tyto výkony pak rádi v určitém rozsahu připisují právě působení tohoto prostředí a názorového klimatu v dané zemi a v dané době. Jakkoliv nám tato metoda může v některých případech odhalit zajímavé souvislosti, je neaplikovatelná ve v

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Jsou ve světě nerovnosti darebáci a oběti?

Proč ve světě všudypřítomné ekonomické nerovnosti přetrvává v myslích tolika lidí představa darebáků a obětí? Většina představ o rozdělení společnosti na darebáky a oběti nemá základ v jakékoli smysluplné argumentaci.

obrázek k článku

Šest základních chyb současné ortodoxie

Robert Higgs rozebírá šest základních chybných předpokladů, kterých se dopouští mainstreamová ekonomie, která se tak líbí politikům a na ně napojenému byznysu.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Pomlouvač

Je snadné být obhájcem svobody slova, když se toto právo má vztahovat na někoho, s kým souhlasíme.

obrázek k článku

Rozpad Evropské Unie

Finsko zasáhl politický převrat a to je teprve předzvěst větších, budoucích změn. Tamní společností hýbe ožehavá otázka. Má se Finsko podílet na spolufincování záchraných fondů pro krachující země EU? Původní vláda bail-outy podporovala.

obrázek k článku

Diagnóza chorej 20 eurovky

Bližšie o chorobe menom inflácia, ktorou musia trpieť všetky peniaze poskytované monopolom.

obrázek k článku

O neničnerobení

Vzhľadom na to, že vedomosti sú rozptýlené, viazané na kontext a často nesformulované, dáva väčší zmysel ponechať plánovanie na každého, kto má vedomosti relevantné k produktívnej alokácii zdrojov.

obrázek k článku

Nakloněni svobodě: Úvod

Nakloněni svobodě je webový seriál, který na Mises.cz bude ode dneška vycházet každý pátek. Jedná se o postupný překlad stejnojmenné knihy amerického autora Louise E. Carabiniho. Knihu lze chápat jako stručný úvod do politické filosofie liberalismu.

obrázek k článku

Co je špatně na poslanecké imunitě?

Máme tu dvě kategorie občanů – poslance a čičmundy.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Importér

Raison d´etre pro ostré útoky na dovoz je domněnka, že vytváří v naší zemi nezaměstnanost. Povrchně vypadá tento argument hodnověrně. Ostatně každá vlajka a rukavice, která mohla být vyrobena v tuzemsku, ale namísto toho byla dovezena, představuje práci, kterou bývali mohli vykonat Američané.

obrázek k článku

Morálka svobody a státu

Pravicové a svobodné myšlení je efektivní, levicové a pro-státní zase morální. Je nutné hledat zlatou střední cestu. Nebo jsou morálka i efektivita na stejné straně těchto pomyslných vah?

obrázek k článku

Smutné dedičstvo Ronalda Reagana

Toto je Reaganove dedičstvo. Mal byť ten, kto zmení chod vecí. On sa o to však ani nepokúsil.

obrázek k článku

Svobodou k prosperitě: Gratulujeme, soudruzi!

Česká republika poskočila v indexu ekonomické svobody ze 34. místa na 28. místo. Skok se to zdá být relativně velký, dříve však, než zvoláme slavnostní hurá, je třeba nalít si čistého vína…

obrázek k článku

Chorá 20 eurovka

Redistribúcia bohatstva smerom k vyvoleným.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed