Mises.cz

Mises.cz

Všechny články

obrázek k článku

Zločin a trest v libertariánské společnosti

Tresty ve svobodné společnosti – libertariány trochu opomíjené téma; proč opomíjené? Nejspíše proto, že jej přirozené právo nijak zvlášť neřeší, ač je velmi důležité; a tak i v tomto textu najdete možná více otázek než odpovědí…

obrázek k článku

Kdy, když ne teď? Problém časových preferencí

„Čím dřív, tím líp“, nebo radši „kdo si počká, ten si dočká“? Pojďme prozkoumat, proč vlastně požadujeme u investic pozitivní výnos a jak to, že vysoký trest nemusí odradit zločince od činu.

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller a turistický průmysl

Další věc, která to od mistra Jana schytala, je turistický průmysl. Velký koryfej sociologie ve své knize "Abeceda prosperity" tvrdí v hesle "Turistický průmysl", že turistický průmysl je hospodářské odvětví, jehož základem je rutinní péče o velkochov masových turistů.

obrázek k článku

Válka, autoritářství a výchova dětí

Vliv způsobu výchovy dětí na kvalitu jejich života a chování v dospělosti už v dnešní době není tajemstvím. To, že lidé v dospělosti vědomě či podvědomě svým chováním kopírují svá traumata z dětství a předávají je tak dalším generacím, také není novým poznatkem.

obrázek k článku

Prečo Fico nezníži DPH

Štát je zlo, ale nevyhnutné. Toto je v najväčšej možnej miere zostručnený záver práce politických ekonómov, ktorí si uvedomujú výhody dobrovoľnej výmeny tovarov a služieb medzi slobodnými ľuďmi; ale zároveň si všimli, že existujú situácie, kedy táto logika neplatí.

obrázek k článku

Hranica medzi trhom a štátom

Prívrženci anarchokapitalistickej spoločnosti (ankap) požadujú zrušenie štátu a jeho úplné nahradenie dobrovoľnou, t.j. trhovou spoluprácou. Štátom pritom rozumejú inštitúciu nárokujúcu si legálny monopol na vykonávanie násilia na danom území.

obrázek k článku

Zákazem zakazovačů ku svobodě?

Dovolím si zde napsat něco, co sice nikdy neřekl Voltaire, ale považuji to za velmi aktuální: „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat.“

obrázek k článku

Drogy jsou nebezpečné, a proto by měly být legální

Nový americký seriál Narcos dává nahlédnout do světa jihoamerických drogových kartelů 80. let. Velmi povedené dílo stanice Netflix vyvolává pocity marnosti – nejen nad tehdejší krvavou válkou mezi překupníky a autoritami, ale především nad tím, že se ani po desítkách let mnoho nezměnilo.

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller a skromnost

Ve své kritice ideologie růstu sociolog profesor Jan Keller píše o skromnosti. Okrádá skromný člověk společnost tím, že šetří peníze, nebo to nemusí být pravda?

obrázek k článku

Další směřování webu LvMI

Před několika dny proběhla schůze boardu LvMI, kde jsme se shodli na tom, že kvalita publikovaných článků poslední dobou upadá; bádali jsme, co s tím uděláme, došli k několika nápadům, z nichž o dvou bych rád informoval vážené čtenářstvo a současné i potenciální autory.

obrázek k článku

Súkromná polícia v minulosti a dnes

Ekonómovia si vo všeobecnosti uvedomujú koordinačno-podnetovú silu trhu. Trh cez cenový mechanizmus umožňuje koordinovať plány veľkého množstva ľudí bez toho, aby bol prítomný nejaký centrálny koordinátor.

obrázek k článku

Proč je zabití nevinných najednou aktem války?

Více než sto nevinnných lidí přišlo o život v Paříži a najednou byl facebook plný francouzských vlajek a projevů soucitu s utrpením lidí. Proč nevídíme na facebooku dennodenně syrské vlajky, když

obrázek k článku

Sociolog Jan Keller a zábavní parky

Další položkou, která to od profesora Kellera schytala, jsou zábavní parky.

obrázek k článku

Pozitivní kriticismus aneb překvapivá síla ve prospěch statu quo

Není těžké narazit v médiích na rádoby intelektuály, kteří se živí tzv. pozitivní kritikou současného systému. Jde o skupinu lidí, kteří jsou většinou přímo či nepřímo placeni státem a nebo spadají do regulační sféry nějaké státní agentury.

obrázek k článku

Čo majú spoločné karibskí piráti a kalifornskí väzni?

Ľudia sú spoločenské tvory. Do žitia v spoločnosti a spolupráce ich však netlačia len ich evolúciou vytvarované psychologické adaptácie; ale aj prosperita, ktorá zo života v spoločnosti plynie.

obrázek k článku

Pár postřehů k nárůstu minimální mzdy

Vláda navýšila českou minimální mzdu na baťovských (kocourkovských?) 9900 Kč s účinností od ledna. Minimální mzda přitom škodí lidem, shodne se téměř 80 % ekonomů. Zákon poptávky je totiž neúprosný.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed